Eenzame demonstratie in een slaapzak

Theologiestudent Arnoud van Hulst (25) kroop vanochtend in een spuuglelijke slaapzak, ging op een bankje voor het Dante-gebouw liggen en plaatste een foto op Facebook met de tekst: ‘De bezetting op Tilburg University is begonnen’. Een knipoog, maar wel een met een serieuze boodschap.

Arnoud van Hulst benadrukt: “Natuurlijk, het is in Tilburg niet zo erg als in Amsterdam. Daar procederen ze elkaar helemaal kapot. Het bezetten van gebouwen zou in Tilburg nergens op slaan. Maar ik kan me voorstellen dat je je als medewerker of als student van geesteswetenschappen of sociale wetenschappen zorgen maakt over de toekomst van de universiteit.”

En daarom besloot de 25-jarige student vanochtend om in zijn slaapzakje te kruipen en voor het Dante-gebouw te gaan liggen. In zijn eentje. Waarom? Omdat hij het vreemd vindt dat Tilburg University bezuinigt op de wat kleinere studies: “Dit onderwerp speelt landelijk, maar ook hier. Religiewetenschappen is al wegbezuinigd. De studies op de faculteit geesteswetenschappen trekken minder mensen aan, omdat de banen niet voor het oprapen liggen. Maar dat wil niet zeggen dat deze opleidingen niet belangrijk zijn. Een universiteit die zich ‘maatschappijgericht’ noemt, moet veel ruimte bieden aan de geesteswetenschappen. Die bestuderen juist de samenleving.”Meer geld voor kleinere studies
Wat moet er volgens Arnoud anders? “Er wordt te veel geld uitgegeven aan prestigeprojecten, zoals het Data Science Center. Het geld en de mogelijkheden op Tilburg University moeten eerlijker verdeeld worden. Natuurlijk, de economische en rechtenstudies zijn het meest winstgevend. Dat is prima. Maar laat dan een deel van dat geld doorvloeien naar de wat kleinere studies, zoals die van geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Zo blijven die ook overeind… En richt je als universiteit meer op onderwijs, in plaats van op onzinnige internationalisering of op een duur marketingplan met BNN-presentator Tim Hofman als boegbeeld. Dat snap ik niet.”

Extra kritisch vandaag
De studentenfracties SAM en FRONT gaven maandag aan dat ze er weinig voor voelen om te demonstreren. Ze voelen zich gehoord en betrokken, dus waarom herrie maken? Arnoud: “Ik begrijp ze wel, maar ik vind het belangrijk om vandaag juist de dingen te benoemen die verbeterd kunnen worden op de universiteit. We mogen vandaag extra kritisch zijn. Vandaar dat ik hier lig.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.