Goed soepje en gratis drank

Het hele jaar zet Serve the City zich in voor het welzijn van de stad door middel van vrijwilligersprojecten. Een voorbeeld van zo’n project is Serve the Dinner, dat wordt georganiseerd door de Tilburgse Studentenvereniging Plato. Een etentje voor minderbedeelden waarbij het tafelgezelschap varieert van ouderen, studenten, dak-en thuislozen tot zakenrelaties en wethouders.

Een twintigtal vrijwilligers, gekleed in nette, witte overhemden, zijn allemaal lid van Plato. Het diner valt midden in de tentamenperiode, maar dat weerhoudt de studenten er niet van om te helpen. “We zijn er volle bak voor gegaan”, zegt Romy Wiegers, voorzitter van de Serve the Dinner-commissie. “Het is veel werk en kost energie, maar uiteindelijk zet je wel iets groots neer. Mensen zijn gezellig bij elkaar aangeschoven, iedereen praat met elkaar. Daar doe ik het voor.”

“Het is niet leven, maar overleven”

Restaurant

De grote zaal van de sociëteit is omgetoverd tot een chique restaurant waar tachtig mensen hebben plaats genomen. Karel zit aan een mooi opgedekte tafel met zijn vrouw en kinderen. Genietend van de tweede gang, een courgettesoep, vertelt de 54-jarige dat hij tot zijn 45e netjes zijn rekeningen betaalde, maar na verkeerd genomen beslissingen in de schulden raakte. “Ik ben voorlopig nog niet weg bij mijn bewindvoerder [iemand die de financiën regelt voor mensen die in de schulden zijn geraakt, red.]. Mijn schulden worden niet groter, maar zijn wel steeds moeilijker af te lossen. Het is niet leven, maar overleven.” Via de voedselbank kwam de familie in aanraking met Serve the Dinner en zodoende genieten ze nu van wat luxe. “Goed soepje hoor en tussendoor geniet ik van de muziek. Lekker, zo’n avondje uit.”

“Toen ik vertelde dat de drank gratis was, werd een wat oudere vrouw emotioneel”

Het menu is in handen van de culinaire Platonen Irene en Jop. De chefs bundelden hun krachten en zetten daarmee vier gerechten op de kaart. Irene − die een cateringbedrijfje heeft − zag het diner als een uitdaging. “Een klein budget met veel eters brengt problemen met zich mee. Maar het plannen is goed verlopen en de keukenmensen werken goed samen.” Jop, de wijnspecialist binnen Plato, ziet dat de mensen deze avond echt waarderen. “Toen ik vertelde dat de drank gratis was, werd een wat oudere vrouw emotioneel. Dit betekent dus echt veel voor ze.” Tapper Patrick staat achter de bar en serveert frisdrank en alcoholische versnaperingen. “Vorig jaar heb ik hier ook gestaan en toen werd er gretig gebruiktgemaakt van onze gratis drank. Daar ben ik blij om, de mensen mogen ook een avondje genieten.”

De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus eet ook een hapje mee om het initiatief te steunen en in gesprek te gaan met zijn tafelgenoten. “We moeten iets doen met kansrijk Tilburg en dat geldt ook voor studenten”, vindt de burgemeester. Daarnaast doet hij ook een beroep op andere studenten. “Studenten van Tilburg University moeten denken aan hun loopbaan, maar de maatschappelijke kant daarvan is even belangrijk. Af en toe eens vrijwilligerswerk doen, iets over hebben voor de ander- daar word je alleen maar wijzer van.”Fotograaf: Peter van Vugt

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.