Sponsoring leerstoelen: géén integriteits-probleem?

Ruim tien miljoen euro krijgt Tilburg University van externe financiers voor bijzondere leerstoelen. Dat roept vragen op. Bijvoorbeeld over integriteit van de betreffende hoogleraren. Nergens voor nodig, betogen wetenschappers vandaag in het Brabants Dagblad. Het is een wel erg rooskleurig beeld.

“Wiens brood men eet, diens woord men spreekt? Zeker niet. Iedereen die hier werkt moet integer zijn en onafhankelijk,” zegt rector magnificus Philip Eijlander. Het gaat volgens de rector niet eens om het geld. De leerstoelen zijn kostendekkend, niet meer. Vooral zou het iets toevoegen aan het studie- en onderzoeksaanbod. Want: bijzondere hoogleraren begeven zich op terreinen die uniek zijn, die niet standaard in het pakket van de universiteit zitten.

Die integriteit wordt mede gewaarborgd doordat de 62 bijzonder hoogleraren net als hun 260 ‘gewone’ collega’s in dienst zijn bij de universiteit. “Mijn onafhankelijkheid ligt zwart op wit vast,” zegt bijzonder hoogleraar Creatief Ondernemerschap Arjan van den Born. “Het kan gebeuren dat de FNV de uitkomst van een onderzoek niet leuk vindt. Dat is dan balen voor de FNV. Ik ben wetenschapper en geen consultant.” Zijn collega Ferry Koster valt bij: “Integriteit zit in de persoon van de hoogleraar en niet in de financiering van zijn leerstoel.”

Integriteit is volgens deze wetenschappers dus geen issue. Toch zijn ze kwetsbaar, meent hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld. Niet vanwege druk van de financier, maar omdat ze eenlingen kunnen zijn op de campus. Bijsterveld, enig hoogleraar geschiedenis van de TiU: “Een bijzonder hoogleraar kan alleen fatsoenlijk werken als hij goed ingebed is in de structuur van de universiteit. En dat is hier niet altijd het geval.” Bijsterveld roept op tot meer samenwerking en uitwisseling tussen faculteiten. Inclusief de bijzonder hoogleraren.Kritische analyse
Het is een wel erg rooskleurig beeld, dat zeker niet onbetwist is. Zo plaatste Univers september 2014 een kritische analyse over de onafhankelijkheid en benoeming van bijzonder hoogleraren. Het artikel ‘Leerstoel te koop’ lees je hieronder.

Bijzonder hoogleraar Eduard Ponds destijds: “Er zijn niet snel onderwerpen waarin ik een standpunt heb dat strijd is met dat van APG. Waar APG voor staat, daarvoor sta ik als persoon ook. Natuurlijk hebben zij er vertrouwen in dat ik de positie van de pensioenfondsen niet beschadig.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.