Start verbouwing 013 ingezet

De kogel is door de kerk. Of liever gezegd: de eerste steen is uit de muur van 013. Dinsdagavond werd het startschot gegeven van de sloop van de Tilburgse poptempel. En de herbouw ervan.

Het blijft een vreemd gezicht in het ‘donker hol’ van 013: alle TL-lampen in de grote zaal staan aan. Op het podium staat een scala aan lampen dat jarenlang zijn trouwe dienst heeft bewezen. Een honderdtal aanwezigen is aanwezig bij het officiële startschot van de verbouwing van 013: vrijwilligers, politiek, partners, pers en meer.

Een flinke onderneming: de grote zaal wordt uitgebreid naar een maximale capaciteit van 3000 man en de Kleine Zaal en Stage01 (Bat Cave) samengevoegd tot één podium dat plaats biedt voor 700 bezoekers. De gemeente financiert de verbouwingsplannen en daarop was eerder veel kritiek.

Twee mooie auto’s

Het is dan ook aan directeur Frens Frijns om de genodigden welkom te heten. ‘An end of an era’ waar hijzelf relatief kort bij is: drie jaar geleden kwam de oud-directeur van STRP bij 013. Desondanks heeft hij een rijtje van hoogte- en dieptepunten waarbij vooral het optreden van de Steve Miller Band in 2012 een sof was: ‘Van het verlies hadden we twee mooie auto’s kunnen kopen’, zegt hij met een grijns.

Dan geeft hij het woord aan wethouder Marcella Hendrickx van Cultuur die 013 roemt als een prachtig podium dat altijd ‘on the edge’ is en het experiment niet schuwt. Aan haar de eer om het eerste stukje uit de achtermuur te slopen en met een soort stormram en een nummer van Rammstein ter begeleiding. Het sein is gegeven en alle genodigden mogen uit een enorme stapel merchandise iets uitzoeken.

Shows
Frijns had eerder op de dag een meeting met Mojo, Paradiso en Melkweg in Amsterdam, waar hij, zo zei hij op het podium, ‘niets over kan vertellen’. Toch zou met die partijen vrij duidelijk moeten zijn wat het onderwerp van gesprek was: de shows van komend seizoen.

Voor boekingen doen de podia zaken met Mojo, en wellicht is de taart zojuist opgedeeld? Frijns lacht en ontkent: ‘Mojo is één van de vele boekingskantoren waar wij zaken mee doen. Dus nee, het gesprek van vanmiddag ging echt over iets anders.´ Waar dan wel over, blijft in het ongewisse.

‘Voor naamsbekendheid in het zuiden is het nog altijd interessant om in 013 op te treden.’

Minimaal veertien uitverkochte shows
Wel helder is het aantal shows dat 013 nodig heeft om draaiende te blijven. Dat is niet mals: het poppodium moet uitgaan van veertien uitverkochte shows in de grote zaal. Daar rekent Frijns festivals als Roadburn niet onder: voor externe partijen is de kaartverkoop doorgaans voor de organisatie van een festival zelf. Festivals die overigens wel gebruik kunnen maken van een overloop tussen de grote en kleine zaal. Dat werd niet eerder duidelijk uit de gepubliceerde plattegronden.

De Kleine Zaal wordt, zoals al eerder bekend gemaakt, samengevoegd met de Bat Cave en krijgt een totale capaciteit van 700 man en is, net zoals de Grote Zaal, met een verschuifbare wand in te krimpen. In het Brabants Dagblad sprak Frijns nog de wens uit om meer ‘hippe bands’ naar de Kleine Zaal te halen.

‘Het zuiden blijft interessant’
Een uitdaging, zo lijkt het. Want de vraag rijst of een hippe band die 700 man doet in Tilburg, niet net zo goed voor een volle Paradiso in Amsterdam kan staan. ‘Dat kan en zal absoluut gebeuren’, zegt Frijns. ‘Voor veel bands blijft Amsterdam de first choice, maar dat hoeft niet te betekenen dat een band dan is uitgetourd in Nederland. Voor naamsbekendheid in het zuiden is het nog altijd interessant om in 013 op te treden.’

De Effenaar verkeert in financieel zwaar weer en gaat fuseren met het Muziekgebouw Eindhoven. Op de vraag of in de nieuwe situatie de Effenaar een serieuze concurrent kan worden van 013, kan Frijns geen antwoord geven. ‘Zij vissen met hun formaat zalen (1300/ 400 Red. ) in een andere vijver. Ik heb daar vanuit mijn voormalige functie nog veel connecties zitten en doe er verder geen uitspraak over.’ Wel onderstreept Frijns dat de muzikale identiteit van 013 en Effenaar elkaar niet zo snel zullen overlappen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.