Tentamen vergeten? 20 euro betalen

Vergeten is menselijk. Voorheen was het zo dat als studenten zich te laat inschrijven voor een tentamen, daar een geldbedrag voor betaald moest worden. Minister Bussemaker gaat de wet wijzigen voor alle onderwijsstellingen, waaronder ook Tilburg University. Er mag nog maar twintig euro in rekening gebracht worden.

Wanneer studenten zich te laat hadden ingeschreven voor een tentamen moesten er soms hoge bedragen betaald worden om toch deel te mogen nemen. Begin vorig jaar ontstond hier ophef over toen een Leidse studente 225 euro moest dokken, omdat ze zich te laat inschreef voor een aantal tentamens, zo schrijft UT nieuws.

Illegaal
Onderwijsinstellingen mogen formeel gezien eigenlijk helemaal geen boetes opleggen. Volgens de onderwijsinspectie mogen hogescholen en universiteiten geen extra kosten vragen bovenop het collegegeld. Wel mochten studenten die zich te laat hadden ingeschreven, worden geweigerd bij het tentamen. Dit valt niet in de smaak bij studenten: zij betalen namelijk liever een paar tientjes om alsnog mee te mogen doen, dan dat ze studievertraging oplopen.

Compromis
Studentenorganisaties ISO en LSVb, de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU hebben onder leiding van minister Bussemaker een compromis gesloten: opleidingen mogen nog maar twintig euro vragen wanneer studenten zich vergeten in te schrijven. Voor deze aanpassing moet de Wet op het Hoger Onderwijs worden gewijzigd. Het liefst hadden de studentenorganisaties gewild dat studenten zich automatisch aanmelden voor tentamens wanneer ze zich inschreven voor een vak.

Extra geld
In een brief aan de instellingen legt de minister verder uit welke extra kosten wel en niet gemaakt mogen worden. Voor scriptiebegeleiding, studievoorlichting en computerfaciliteiten mag bijvoorbeeld geen extra geld gevraagd worden. Voor sportfaciliteiten mag dit wel, als deze noodzakelijk zijn voor de opleiding. Voor excursies mag extra geld worden gevraagd, maar er moet ook een kosteloos alternatief zijn.

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van boeken, laboratoriumjassen en veiligheidsbrillen. Hoe ze daar aan komen mogen ze zelf beslissen. Een opleiding mag studenten niet dwingen om bijvoorbeeld een laboratoriumjas te kopen van de instelling.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.