Huisgenoot zoeken op geslacht? Discriminatie!

‘Wij zoeken een nieuwe mannelijke huisgenoot’ – ‘Oproep voor kamerzoekende meiden’. Op websites waar studentenkamers aangeboden worden, worden vaak eisen gesteld aan het geslacht van hun nieuwe huisgenoot. Mag dat? Of is het discriminatie?

Waar studentenhuizen voor mannen vaak een bioscoop, bar en jacuzzi hebben kunnen vrouwen hier nooit van meegenieten. In België heeft een mannelijke student er een rechtszaak aan gewijd. Hij werd geweigerd voor een kamer vanwege zijn geslacht. De eigenaar wilde alleen aan vrouwen verhuren. De student kreeg uiteindelijk een schadevergoeding. De rechter was van mening dat de eigenaar schuldig was aan discriminatie, zo schrijft Studenten.net.

Wet
In Nederland verbiedt de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) het om onderscheid te maken op basis van godsdienst, leeftijd, seksuele voorkeur én, ja hoor, geslacht. Om te weten of er sprake is van discriminatie, is deze wet dus van belang.

Wat blijkt: de AWGB dekt niet alle gevallen. Volgens Discriminatie Meldpunt zijn er namelijk twee mogelijke scenario’s bij kamerverhuur.

1) Particuliere verhuurder
Als een particulier zijn huis of één van zijn kamers verhuurt, heeft hij meer keuzevrijheid in wie hij in zijn woning wil hebben. Als je afgewezen wordt vanwege geslacht, kun je geen beroep doen op de AWGB. In de wet staat namelijk dat deze niet van toepassing is op de privésfeer. De meeste kamers die je tegenkomt worden aangeboden door een particuliere verhuurder.

2) Verhuurder met bedrijf
Als een verhuurder met bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel is het voor hem wél strafbaar om iemand uit te sluiten vanwege zijn geslacht. Als je op een makelaarssite ziet staan dat ze alleen zoeken naar vrouwelijke of mannelijke huurders, is dit strafbare discriminatie. Je hoort er gewoon voor in aanmerking te komen. Zo niet, kun je aangifte doen bij de politie.

In de meeste gevallen zal er dus geen sprake zijn van discriminatie. Maar even checken kan nooit kwaad.

Als je niet zeker weet wat je moet doen kun je altijd contact opnemen met het Discriminatie Meldpunt in Tilburg. Zij begeleiden je dan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.