Wij houden van Belastingen!

2011mrt05-KA-1248-Belastingdienst-Leuker-kunnen-we-t-niet-maken.-Wel-makkelijkerNiets is zeker in het leven, behalve natuurlijk dat we allemaal dood gaan, en dat we allen belastingen moeten betalen. Over de dood schrijft de Socioloog des Vaderlands wellicht later nog wel eens iets, maar nu eerst maar eens gesproken over de blauwe enveloppenbrigade. Je weet wel, die gasten die de zaak niet persé leuker, maar wel makkelijker wil maken. Gisteren was Binnenkort is het dan  zo ver: Heel Nederland had krijgt een vervelende deadline, de belastingformuliertjes moesten moeten worden opgestuurd.

En half Nederland is gisteren tot vlak de inmiddels voor de zoveelste keer uitgestelde deadline van twaalf uur natuurlijk (voor niets) bezig  geweest met stressen over Boxen 1, 2 en 3, met het krampachtig opsnorren van de jaaropgaves, en natuurlijk met het wanhopig proberen te herinneren wat ook al weer het wachtwoord was van je DigiD. Nee, leuk is anders.

nrcKijk anders eerst eens naar dit kloeke artikeltje in de NRCNEXT van gistermorgen. Fantastisch niet? Belastingen betalen is niet leuk, maar het moet gebeuren. En hoewel we met zijn allen veel liever onszelf verliezen in andere, leukere dingetjes als het in één keer helemaal uitkijken van complete series op Netflix, of het eten van zoveel mogelijk frikadellen, of zelfs het lezen van een interviewtje met een over tien jaar compleet uitgerangeerde acteur als Gosling op pagina 20, alles moet eventjes wijken voor iets belangrijkers. TAXES!

Dit alles doet mij sterk denken aan de ietwat pessimistische analyse in het fantastische boek van Daniel Bell ‘The cultural contradictions of capitalism’. Hierin beweert Bell dat mensen, cultureel gezien, steeds meer gericht zijn geraakt op het vervullen van hun hedonistische verlangens en behoeften. Alles wat mensen doen moet tegenwoordig leuk zijn. Alles moet een goed gevoel geven. En liefst direct. Niet dat we er wat langer op willen wachten.  Want dat willen we dus niet! En tegelijkertijd verwachten diezelfde mensen dat de Staat die bevrediging van die behoeften geen strobreed in de weg legt. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet, aldus Bell. Want de Staat stelt op zijn tijd ook zo bepaalde dingen die moeten gebeuren verplicht. Bijvoorbeeld belastingen. Die zijn weliswaar nodig om de menselijke behoefte aan veiligheid en zekerheid te waarborgen, maar tegelijkertijd is er geen reet aan om 1) de helft van je salaris weg te geven en 2) ook nog eens een paar uur formuliertjes in te vullen zonder dat je het allemaal echt leuk kunt vinden. Daarom loopt dat alles spaak, zo is de voorspelling van Bell. Mensen voldoen niet meer aan (belasting)verplichtingen als het niet leuk is. En dat het niet leuk is, daar komen die belastinginspecteurs zelf natuurlijk ook gewoon voor uit.

wijhoudenvanbelastingenMaar het is nog maar de vraag in hoeverre mensen, in deze hedonistische tijd, echt problemen hebben met het betalen van belastingen. En daarom heeft de Socioloog des Vaderlands maar weer eens de EVS van stal gehaald om dat eensch te bezien. En wat blijkt? Het percentage van de Nederlanders dat vindt dat je de belastingen niet mag oplichten stijgt! We worden ondanks onze hedonistische inborst steeds braver ook.  We vinden er geen klap aan, maar de door Bell voorspelde problemen blijven vooralsnog gewoon lekker uit. Leuker hoeven die belastingen dus niet te zijn. We betalen toch wel, hedonistische braverikjes als we zijn.

PA

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.