Recensie: Theaterfestival de Koffer #14

Een grote groep Tilburgse studenten en een handvol regisseurs werkten de afgelopen maanden aan zes verschillende toneelvoorstellingen. Deze week worden hun pareltjes vertoond tijdens theaterfestival De Koffer, dat nog tot zaterdag plaatsvindt in theater De NWE Vorst. Univers nam woensdag een kijkje bij drie optredens.

Toen normaal nog heel gewoon was
Zes typisten gaan elke dag netjes naar kantoor in hun keurige kleding om achter hun opgeruimde bureau aan het werk te gaan. In hun routines wordt het gebrek aan belangstelling voor elkaar pijnlijk duidelijk. Een van hen probeert de aandacht te trekken van haar collega’s: ze werkt die dag namelijk precies 12,5 jaar op het kantoor. Uitgedost met een grote broche, een feesthoed en taart staat het arme kind te bedelen om aandacht van haar collega’s, die apathisch op hun typemachines blijven rammen.

Toen normaal nog heel gewoon was is een hilarische voorstelling die de zaal van begin tot eind weet te boeien. De studenten spelen enorm goed en zijn feilloos op elkaar ingespeeld. Een grote aanrader.

Dreamboy Butterfly
Het stuk lijkt eerst een soort post-apocalyptische variant op Alice In Wonderland. Dreamboy komt aan in een wereld waar ze een groepje extravagant geklede mensen tegen het lijf loopt. Ze besluit met hen mee te gaan en in volle snelheid beginnen ze te rijden. Maar waarheen? Of maakt dat niet uit, en gaat het om de reis in plaats van de bestemming? Naarmate het stuk vordert, lijkt het verhaal meer over te gaan in een psychedelische trip in een nachtclub slash nachtmerrie. Vooral het einde van de voorstelling maakt grote indruk, wanneer Dreamboy met volle snelheid wegrijdt over een steeds smaller wordende weg, die eindigt in een ravijn.

De voorstelling is een abstracte metafoor voor het leven: je hebt mensen die alles in het hier en nu ervaren, en je hebt mensen die altijd bezig zijn met wat er in de toekomst ligt. Die gedachte zet aan het denken. Dreamboy Butterfly is geen standaard-makkelijke voorstelling, maar weet te prikkelen.

A dream in the countryside
Een verbitterde vrouw zit onderuitgezakt in haar fauteuil achter de televisie, en op de achtergrond klinkt Dolly Parton. Haar gefrustreerde veertienjarige dochter wacht op de dag dat er een knappe man aanklopt om haar voorgoed mee te nemen uit het gehucht waar ze nu woont. Even lijkt die droom werkelijkheid te worden. Naarmate de voorstelling vordert, gaan de romantische gebeurtenissen echter steeds meer op ziekelijke waanbeelden lijken.

A dream in the countryside is een goed stuk dat vooral tegen het einde aan het denken zet. Klein minpuntje is dat meerdere spelers één rol vertolken, wat voor verwarring zorgt. Het zeer overtuigende acteerwerk van de spelers maakt dit gelukkig weer helemaal goed.

4 / 5 sterren

Gezien op woensdag 13 mei in theater De NWE Vorst. Alle voorstellingen worden meerdere keren gespeeld. Het theaterfestival duurt nog tot zaterdag, kijk hier voor het volledige programma en kaartjes.

Gerecenseerd door Eva Witte

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.