Marokkaanse studenten gemarteld

In Marokko worden arrestanten nog steeds gemarteld. Tussen 2010 en 2014 kwam dit maar liefst 173 keer voor. Onder de slachtoffers zijn ook studenten.

Dat stelt Amnesty International vandaag in een rapport. Daarin komen onder andere studenten aan het woord die tijdens protesten zijn opgepakt en daarna gemarteld. Zij werden bedreigd met verdrinking, verkrachting en geslagen.

Geslagen en bedreigd
Khadija is een eerstejaarsstudent aan de Sidi Mohamed Ben Abdellah University. Op 29 maart 2014 liep ze nietsvermoedend langs een demonstratie bij de campus van Dhar El Mehraz. Na haar college pikte de politie haar plotseling op. “Drie agenten grepen mij van achter en ik viel. Ze scheurden mijn hoofddoek van mijn hoofd en ze sloegen me. Daarna pakten ze mijn benen en sleepten me naar een busje.” Daar stonden nog eens tien officieren te wachten. Een half uur lang werd de studente geslagen en uitgescholden voor ‘hoer’. De agenten beledigden haar moeder en dreigden haar te verkrachten. Op het politiebureau probeerden ze haar kleding uit te trekken. Uiteindelijk lieten ze haar zonder aanklacht vrij.

“Ik werd wakker in een poel van bloed en zag hoe ze om mij heen stonden, me uitscholden en foto’s namen”

Schelden in de ambulance
Drie dagen later pakte de politie Boubker Hadari op. Tijdens rellen tussen links-radicalen en Islamitische studenten beklom de 26-jarige Filosofiestudent een dak. De politie gooide hem van twee verdiepingen naar beneden. “Ik werd wakker in een poel van bloed en zag hoe ze om mij heen stonden, me uitscholden en foto’s namen.” Het schelden ging zelfs door in de ambulance waar ze dreigden zijn moeder te verkrachten.

Sterfgeval
De politie treedt vaker hard op bij protesten. De Sidi Mohamed Ben Abdellah University staat bekend om botsingen tussen links-radicalen en Islamieten. Daar lopen ruzies vaak uit de hand, waarna studenten met elkaar op de vuist gaan. De politie treedt daar fel tegen op en schuwt geen geweld. Mohammed El-Fizazi stierf bij één van die protesten. Ooggetuigen verklaren dat hij herhaaldelijk werd geslagen door acht officieren.

Ontkenning
De Marokkaanse autoriteiten hebben nog voor de publicatie van het rapport laten weten dat systematische marteling niet meer voorkomt. Amnesty zou hooguit individuele gevallen beschrijven.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.