Appen en bellen op de fiets mag

Goed nieuws! Je mag gewoon blijven appen en bellen op de fiets. Maar of het nou wel zo veilig is?

Het is natuurlijk héél moeilijk om dat mobieltje met rust te laten, zelfs op de fiets. Dus je hebt geluk: minister Schultz liet aan de Tweede Kamer weten dat ze het niet wilt verbieden. Zij ziet meer in het beïnvloeden van het gedrag.

Dat is haar conclusie nadat ze het verzoek kreeg om te kijken naar internationale ervaringen met het verbod. Onder meer Denemarken en Zuid-Europese landen verbieden telefoongebruik tijdens het fietsen. De regels worden in deze landen amper gehandhaafd. De Duitse politie vindt optreden erg lastig: iemand moet wel op heterdaad betrapt worden.

Maar veilig is het natuurlijk allerminst. Volgens onderzoeksbureau SWOV zijn er aanwijzingen dat bellende fietsers vaak betrokken zijn bij (bijna) ongevallen. Aan 3 tot 4 procent van de ongevallen met letsel ging telefoongebruik vooraf.

Fietsmodus
Moeite om je telefoon met rust te laten? Probeer dan de app ‘Fietsmodus’. Het werkt net zoals de ‘vliegmodus’ in het vliegtuig: je ontvangt nog wel alle berichten en oproepen, maar je scherm blijft zwart. Het leuke aan de app? Een kleine beloning als je braaf bent. Je kunt punten verdienen door niet op je telefoon te kijken. Doe je dat wel, krijg je weer puntaftrek. Genoeg punten gespaard? Dan maak je kans op een prijs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.