Wie betaalt die 500.000 euro?

De belastingbetaler, de bezetters of de Universiteit van Amsterdam (UvA). Wie gaat de torenhoge schade betalen van de bezetting van het Bunge- en Maagdenhuis? Volgens de Tweede Kamer moet de rekening naar de bezetters. Maar de UvA heeft weer heel andere plannen.

In de Tweede Kamer is gisteren een motie aangenomen waarin de Kamer minister Bussemaker oproept om met de UvA in gesprek te gaan over de schadepost (€ 500.000,-). De meerderheid is van mening dat de kosten verhaald moeten worden op de bezetters. De Kamer is bang dat de kosten bij de belastingbetaler terechtkomen als de UvA voor de kosten opdraait.

De UvA staat niet achter deze motie. In een persbericht meldt de universiteit dat het een uitgebreide gevarenverzekering heeft en het voornemen is om de gehele schadelast als claim in te dienen bij de verzekeraar. Ook wil het College van Bestuur niet alle bezetters over één kam scheren. Onder hen zijn veel vreedzame aanwezigen die geen schade hebben veroorzaakt. Zij hadden het recht om te demonstreren omdat ‘de academische gemeenschap vrij is in het debat over vernieuwingen’. De universiteit heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling, maar niet tegen de bezetters an sich.

De UvA raamt de schade op 460.000 na de eerste taxatie van de afdeling Facility Services van de universiteit. Het gaat om uitgaven die al gedaan zijn of nog gedaan moeten worden; extra beveiliging, schoonmaak, het nakijken en opnieuw starten van liften, bouw- en schilderwerk, vervanging van computers en derving van inkomsten bij drankenautomaten en catering.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.