“Interview van Bussemaker is een enorme fout”

In het vragenuurtje werd minister Jet Bussemaker (OCW) het vuur aan de schenen gelegd. Kamerleden eisten dinsdagmiddag uitleg na haar interview in de Volkskrant waar ze opmerkelijke uitspraken deed.

Volgens Paul van Meenen (D66) is het interview een “enorme fout”. “VWO’ers zitten op het ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. We moeten dan niet verbaasd zijn als ze daar naar toe gaan. Die capaciteiten hebben ze.” Van Meenen wil dat ze afstand neemt van haar uitspraak.

CDA-lid Michel Rog heeft vooral moeite met de uitspraak “wat mij stoort is dat iedereen altijd hogerop wil”. Volgens Rog past zo’n uitspraak niet bij haar functie: “We hebben het hier over de Minister van Onderwijs. Zij moet het onderwijs stimuleren en de kenniseconomie hoger brengen. Hiermee doet u het tegenovergestelde.”

Pieter Duisenberg (VVD) sluit zich hier bij aan: “Leerlingen krijgen nu het signaal dat hogerop gaan storend is. Uw reactie kan volgens u uit de context zijn gehaald, maar dat is wel erg makkelijk om het zo naast je neer te leggen.”

Bussemaker wil dat mensen niet alleen de aanhef op de voorpagina lezen, maar ook de tijd nemen om het hele artikel te lezen. Daarnaast zijn sommige uitspraken uit de context gehaald, maar ze doet er geen afstand van. In het universiteitsdebat afgelopen zondag verdedigde ze ook al haar standpunten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.