Kafka en de afvalcontainer

Er hangt een gele kaart aan mijn afvalcontainer. Ik krijg hem van de gemeente Tilburg omdat in het grijze deel van mijn duocontainer “teveel plastic verpakkingen zitten.”

Krijg nou wat. Ik scheid mijn afval altijd netjes en het enige plastic dat in het grijze deel zit, zijn de vuilniszakken zelf en – ik geef het toe – twee boterhamzakjes (netjes dichtgeknoopt) met daarin kattenbakgrint.

De gele kaart staat vol dreigende taal. Sorteer ik mijn afval de tweede keer niet goed, ontvang ik een oranje kaart. Daarna een rode kaart plus een boete van 90 euro. Ik lees: “het heeft geen zin om de gele, oranje of rode kaart te negeren. Via de chip in uw duocontainer en speciale apparatuur hebben onze controleurs de overtreding digitaal vastgelegd.” Big Brother is watching me.

Enfin, over het feit dat de duocontainer niet afsluitbaar is, is al genoeg geschreven. Mij gaat het om het volgende:

Wat bedoelt de gemeente Tilburg met de zinsnede dat er “teveel plastic verpakkingen” in het grijze deel van mijn duocontainer zitten? Uit die formulering maak ik op dat plastic blijkbaar wel mág, maar: niet te veel.

Rijst de vraag: wanneer is het te veel?

Wordt foutief gesorteerd plastic misschien stuksgewijs geteld door de controleur van de gemeente Tilburg? En hoe gaat dat dan in zijn werk? Is een boterhamzakje net zo’n zwaar vergrijp als (ik noem maar wat) een plastic tuinstoel?

Zo ja: is dat niet raar? En zo nee: hoe liggen dan de verhoudingen? Hoeveel strafpunten is een plastic boterhamzakje en hoeveel strafpunten een plastic tuinstoel? Zijn hier duidelijk omschreven richtlijnen voor? Of doet de controleur van de gemeente Tilburg zomaar een gooi met zijn inschatting wat wel of niet “teveel” is? Is het soms natte vingerwerk?

Nee toch zeker!

De enige mogelijkheid om een teveel aan plastic objectief vast te stellen: de controleur wéégt al het plastic afval dat hij in het grijze deel aantreft. Loopt hij rond met een (hopelijk geijkt) weegschaaltje. Maar heeft hij dan in mijn geval eerst het kattengrint uit het plastic boterhamzakje gehaald of niet?

Ik pieker me nu suf. Wie weet mag in het grijze deel niet eens een plastic vuilniszak? Zou dat het zijn? Of had ik de kattenkeutels van het grint én van het zakje moeten scheiden?

Punt is namelijk: op de gele kaart staat niet vermeld wat ik volgens de controleur specifiek fout deed. Maar ik mag het geen tweede keer meer doen!

Oh, Kafka!

De gele kaart verwijst me door naar www.tilburg.nl/afval – en daar staat het maar liefst drie keer achter elkaar vermeld: “Op de kaart staat uitleg.”

Maar op de gele kaart staat niets. Behalve dan – in zoveel woorden – dat Big Brother me in de gaten houdt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.