Leenstelsel zorgt voor 4000 nieuwe docenten

Het merendeel van het geld dat het nieuwe leenstelsel gaat opleveren, wil minister Bussemaker investeren in 4000 nieuwe docenten voor het hoger onderwijs. Dat staat in de strategische agenda van Bussemaker, zo beweren bronnen rondom het Ministerie van OCW in de Volkskrant. Het is nog niet duidelijk op welke termijn de docenten worden aangetrokken. De strategische agenda voor het hoger onderwijs verschijnt vandaag.

Tot op heden was het nog onduidelijk hoe de minister het vrijgekomen geld wilde besteden. Het leenstelsel levert op de lange termijn 620 miljoen euro op, waarvan meer dan de helft naar nieuwe docenten gaat. Het is een wens van de vier partijen die het leenstelsel bedachten (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) om te investeren in de onderwijskwaliteit. Door een enorme toename van het aantal studenten, puilen de collegezalen uit en komen er veel klachten over een onpersoonlijke en fabrieksmatige aanpak. De partijen vinden het zonde om het geld te investeren in levensonderhoud van studenten.

Naast investeren in nieuwe docenten, bestaat het plan om met het geld van het leenstelsel nieuwe excellentieprogramma’s te financieren. De VVD was voorstander om de programma’s te betalen uit een verhoging van het collegegeld, maar de PvdA vreesde dat de trajecten op die manier te exclusief zouden worden. Hoeveel er van de 620 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de excellentieprogramma’s is momenteel nog niet bekend.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.