Identiteitscrisis

Geen universiteit zo onzeker over haar identiteit als Tilburg University. In haar korte bestaan heeft ze vaker met namen en motto’s gegoocheld dan Snoop Dogg en Puff Daddy bij elkaar. Verrassend is het dus niet dat de kersverse rector magnificus Emile Aarts in een interview met Univers hardop filosofeert over een nieuw motto. Jezelf inschrijven in de traditie, heet dat hier.

Advancing society, dat lijkt hem wel wat. Want wat heb je aan wetenschappelijke kennis als je die niet inzet om de samenleving beter te maken? De man heeft een punt. Het huidige motto, Understanding society, swingt matig. Hoezo begrijpen? En dan? Het motto is vaag, maar lang niet zo vaag als zijn voorganger: Geïnspireerd vanuit de katholieke traditie.

Toch blijkt de identiteitscrisis vooral uit het wisselende aantal namen dat de universiteit heeft gehad. Lees even mee. Opgericht in 1927 als Roomsch Katholieke Handelshogeschool. In 1936 hernoemd tot Katholieke Economische Hogeschool. In 1963 hernoemd tot Katholieke Hogeschool Tilburg.

“Het is niet deftig als iedereen bij jouw wetenschapsbolwerk aan het vrouwelijk geslachtsdeel denkt”

In de jaren tachtig werd de hogeschool een universiteit. Dus moest er weer een nieuwe naam komen. Het lag voor de hand om Katholieke Hogeschool Tilburg (KHT) te wijzigen in Katholieke Universiteit Tilburg. Maar ja, de afkorting hè? Dus werd het Katholieke Universiteit Brabant. Wat niet kon voorkomen dat de universiteit toch gewoon de KUT werd genoemd. Niet voor niets refereerde Geert Wilders ooit aan de Tilburgse universiteit als de KU in T.

De KUB die eigenlijk gewoon KUT was, daar wilde het bestuur na een tijdje toch vanaf. Het is niet deftig als iedereen bij jouw wetenschapsbolwerk aan het vrouwelijk geslachtsdeel denkt. En dus werd het in 2001 Universiteit van Tilburg (UvT). Prima naam, zou je denken. Prima afkorting ook. Niets meer aan doen. Negen jaar later werd besloten dat het internationaler moest. Een nieuwe naamsverandering volgde: Tilburg University. De eerste officiële afkorting werd TiU. Wat in het Chinees ‘penis’ zou betekenen. Niet echt handig als je een Support Office in Beijing hebt. Na lang vergaderen werd de officiële afkorting TilburgU.

En nu weer een nieuwe slogan? Wie weet. Misschien moet er dan ook maar meteen een nieuwe naam komen. Met de oprichting van het Cobbenhagen Center lijkt Tilburg University haar katholieke identiteit meer te willen benadrukken. Tegelijkertijd moet de internationale uitstraling versterkt worden. Zoiets moet toch terugkomen in de naam van de universiteit?

Misschien is Catholic University Netherlands Tilburg iets.

Nu nog nadenken over een goede afkorting.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.