Leenstelsel niet slecht voor Humanities

De nieuwe lichting studenten moet de volledige studiebeurs lenen. Gratis geld is verleden tijd. Daarom kiezen studenten hun studie niet op basis van interesse, maar gelet op wat ze later kunnen verdienen. Dat beweert De Telegraaf. Speculatie of realiteit? De faculteit Humanities merkt er in ieder geval niets van.

Beweringen over aanmeldingen zijn per definitie speculatief. Harde cijfers voor de stelling dat het leenstelsel studenten laat kiezen voor het geld, zijn er ook niet. Toch zou het leenstelsel invloed kunnen hebben op de studiekeuze van studenten. Als interesses inderdaad ondergeschikt gemaakt worden aan ‘later veel geld verdienen’, dan zou de faculteit geesteswetenschappen dat als eerste kunnen merken. Het grote geld ga je als filosoof of communicatiewetenschapper immers doorgaans niet binnen harken.

Koffiedik kijken
En juist daar merken ze er helemaal niets van. “Wij hebben niet de indruk dat het leenstelsel tot een vermindering van de instroom leidt,” laat opleidingsdirecteur Lex Oostrom van Tilburg School of Humanities weten. “Integendeel. Als de vooraanmeldingen een goede voorspeller zijn, zitten we in de lift.” Dat blijkt uit de cijfers: voor het collegejaar 2014/2015 had de faculteit voor haar bacheloropleidingen 203 vooraanmeldingen. Nu zijn dat er 225 – een toename van 10,3%.

Oostrom denkt wel dat het leenstelsel een rol kan spelen in de studiekeuze, maar betwijfelt of dat voor veel studenten een doorslaggevende factor is. En zeker niet bij geesteswetenschappen: “Met name in onze sector laten studenten zich leiden door primaire interesses.”

De opleidingsdirecteur benadrukt dat het hoe dan ook speculeren is. De bewering van De Telegraaf, maar ook zijn eigen gedachtes hierover. “Het is een beetje koffiedik kijken. Wij hebben niet de indruk dat de genoemde ontwikkeling nu gaande is. Maar het zal de komende jaren bewaarheid moeten worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.