U heeft mij gemist!

SdVlogo
Jaaaaa mensen, ik ben weer terug. De mensen in de samenleving zeiden nog tegen me: ‘Als Socioloog des Vaderlands heb je nooit vakantie. Nooit! Het is je plicht om door te gaan waar anderen stoppen’. En luisteren? Ho maar! Ik zat me daar toch een paar weken grondig uit mijn reet te vreten man! Die  rijkelijk bedeelde vakantiedagen moesten opgesoupeerd. Op een camping in den vreemde. En dat terwijl ons onvolprezen vaderland mij zoooo nodig had. En nu niet denken dat dit een gevalletje van flinke zelfoverschatting is. ‘Andere sociologen kunnen toch ook wel eventjes een zomertje de boel waarnemen’, denkt U wellicht. Maar helaas, die vlieger gaat niet op:

1) Kijk bijvoorbeeld eens naar Herman Vuijsje. Deze, anders zo kloeke grachtengordeldenkert, begon deze zomer in de NRC zowaar te pleiten om pretpark Amsterdam af te sluiten voor toeristen om zo de ‘verpretparkisering’ tegen te gaan. Vuijsje: ‘Vraag entree’, want ‘de shit rijst de pan uit’. Kennelijk hebben er wat toeristen staan pissen in het portiek van Vuijsje, en dus is hij het zat. Spuugzat! Begrijpelijk, maar het zijn boude uitspraken. Uitspraken die je niet één-twee-drie verwacht van een socioloog. Maar het zij hem vergeven. We doen het gewoon af als een typisch gevalletje van zomerkolder.

2) En de zomerkolder slaat niet alleen in Amsterdam toe. Ook in Utrecht was het raak deze zomer. Kijk maar eens naar de recente promotiewebsite waarmee de Utrechtse afdeling sociologie studenten wil werven. Zij doen dat door aan de hand van onderzoek van cultuursocioloog Julian Schaap naar de vraag waarom Hard Rock een typisch blank fenomeen is. Een uiterst interessant onderzoek. Dat bovendien prachtig illustreert wat de sociologie allemaal vermag. Maar rockener moet natuurlijk wel bij verteld worden dat Julian in Rotterdam zijn sociologische kunsten vertoont. En niet in Utrecht! Komen er strakjes hele drommen studenten naar Utrecht, weet geen socioloog een zinnig woord te zeggen over waarom negers (excusez le mot) zo weinig van Hard Rock houden. Dat de UU aan de hand van dergelijk onderzoek wil laten zien wat sociologen de hele dag doen is begrijpelijk, maar dit is behoorlijk boud. Dat ze Rotterdams onderzoek in plaats van Utrechts onderzoek in de etalage zetten is niet wat je één-twee-drie verwacht. Maar het zij ze vergeven. Zomerkolder, hè!*

3) En trekken we de lijn Amsterdam-Utrecht door, dan komen we als vanzelf in de vakantieprovincie bij uitstek. Limburg! Ook daar slaan sociologen met de zomerkolder in hun kop toe. Kijk maar. Socioloog Nico Nelissen werd afgelopen zondag geïnterviewd in het programma Stemmingmakers van regionale zender L1. (Terugluisteren doe je HIERRRR). Nico schreef op verzoek van de redactie voor dit programma een zinderende Haiku, die ik U niet zou willen onthouden:

‘Limburg altijd mooi
Landschap, bouwkunst, enzovoort
Toekomst ook nog schoon?’

Dat allemansvriend Nico dit op verzoek van de L1-redactie heeft geschreven is begrijpelijk. Maar boud is het wel hè, zo’n verder onbegrijpelijk gedichtje. Het is niet in ieder geval niet wat je één-twee-drie zou verwachten van een socioloog. Maar het is hem vergeven. Zomerkolder!

Zo zie je maar, beste mensen. Als de Socioloog des Vaderlands van huis is, dansen de andere sociologen met de zomerkolder in de kop op tafel. Ik neem daarom mijn verantwoordelijkheid: Mijn excuses dat het deze zomer zo uit de hand is gelopen met de Sociologie. Het is maar goed dat de zomer bijkans ten einde is. En dat ik weer terug ben! Geef het maar toe, U heeft me gemist!

 

PA

 

*En hop, de afdeling sociologie van de UU heeft haar website aangepast en laat nu zien wat sociologen onderzoeken aan de hand van het onderzoek van Sanne Smith naar de vraag waarom kinderen vaker voor vrienden uit de eigen etnische groep kiezen. Hierrr lees je meer over Sannes onderzoek…..

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.