ZOMERS GEZEURPIET

We zijn halverwege augustus. Typische Nederlandse zomerdagen, de ene dag te koud, de andere dag te benauwd. Ook elders in de wereld hebben veel mensen het benauwd. Tunesië en Turkije zijn getroffen door aanslagen, Syrië stroomt leeg, Kos wordt onder de voet gelopen. Al-Quaeda heeft zijn banden met de Taliban aangehaald, en de leden van het Idioten Syndicaat (IS) zijn ongetwijfeld bezig om nieuwe shockeffecten te bedenken. En waar maken de Verenigde Naties zich druk om? Om Zwarte Piet. Voorpaginanieuws van het Brabants Dagblad van vrijdag 14 augustus. Terwijl er op zee boten vol vluchtelingen ronddobberen richt de VN zijn zomerse blik op de stoomboot van de Goede Sint. Hoewel… Goede Sint? De Goedheiligman houdt er negerslaven op na! Volgens maatschappelijke organisaties in ons kleine polderland zou Zwarte Piet ervoor zorgen “dat mensen van Afrikaanse komaf een negatief imago krijgen”.

Een negatief imago? Terwijl Piet juist met snoepgoed en cadeautjes strooit. En hij eigenlijk helemaal niet van Afrikaanse afkomst is. Op oude filmpjes van de intocht van de Spaanse bisschop is duidelijk te zien dat zijn personeel bestaat uit blanke mensen wier gezicht is beroet vanwege het klimmen door de schoorstenen. Later heeft de Sint zijn kleurloze helpers zwart geschminkt, waarschijnlijk als herinnering aan de Moorse bezetters van Spanje in vroeger tijd. De Sint is namelijk heel oud en heeft deze bezetting zelf meegemaakt. Het leek hem dus wel een leuk idee, maar wellicht was hij toen reeds een beetje aan het dementeren ten gevolge van zijn hoge leeftijd. Dat zou ook verklaren waarom de Pieten voortaan grote gouden oorbellen in hebben en een raar soort Nederlands spreken… maar dat lijkt me niet zo heel erg, want dat geldt in Nederland voor wel meer mensen.

Terwijl er op zee boten vol vluchtelingen ronddobberen richt de VN zijn zomerse blik op de stoomboot van de Goede Sint

In veel gemeenten tracht men intussen de boel op te lossen door bij de intocht geen Zwarte Pieten te laten meelopen, maar wel Groene Pieten, Gele Pieten, Blauwe Pieten en zo meer. Maar is dat geen discriminatie van de zwarte mens? Iedereen mag Piet zijn en de Goede Sint helpen met het uitdelen van cadeaus – behalve hij! Dus dat is niet echt een geslaagde oplossing van het probleem. Ik zou zeggen: lieve Sinterklaas, kijk eens goed naar die filmpjes van vroeger, geef je personeelsleden een fashion check en biedt ze een talencursus aan. Dan is er tenminste één probleem de wereld uit en kan de VN zich misschien met (nog) belangrijkere zaken gaan bezighouden. En dan hoeft Peter Koelewijn niet voor de zoveelste keer zijn hit “Kom van dat dak af” uit te brengen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.