“Motto niet wijzigen; mindset wel”

Gisteren beleefde de nieuwe Rector Magnificus, Emile Aarts, zijn eerste Tilburgse startschot. Hij hield een bevlogen verhaal over (onder meer) ‘Advancing Society’, wat voorlopig toch niet het nieuwe motto wordt van onze universiteit.De nieuwe rector? Dat mogen we dus niet meer zeggen, stelt Aarts. Immers: hij is alweer precies 100 dagen in functie. De wittebroodsweken zitten er nu wel op. Zoals altijd is de rector enthousiast. En: er mag gelachen worden. Een door Aarts speciaal uitgenodigde masterstudente – volgens hem een voorbeeld van de ‘Entrepreneurial Thinkers’ die hij zo graag ziet – schittert door afwezigheid. Geen probleem. “Ah”, besluit Aarts, “ik denk dat ze net aan het solliciteren is.”

‘Educating Entrepeneurial Thinkers’
In een toespraak met deze titel maakt Emile Aarts duidelijk hoe de universiteit de komende jaren ‘onwards and upwards’ moet optrekken om ‘excellent’ te worden. Hij is niet bang om daaraan harde resultaten te verbinden. Zo moet Tilburg University in 2020 de nummer 1-positie bekleden in de Nationale Studenten Enquête. Tegen die tijd moet de campus ook 15.000 studenten tellen. Dat is conform het gewenste marktaandeel van 5 procent. De tekenen aan de wand zijn goed, zo blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van Studielink. “Met een verwachte groei van 25% zijn we de snelst groeiende universiteit in Nederland. Dit laat zien dat we ons onderscheiden en jonge talenten weten aan te spreken.”

Volgt een goednieuwsshow, samengesteld uit de bekende ingrediënten. Dat de Tilburgse studenten – stuk voor stuk tot op het bot gemotiveerd − de mate van openheid en medezeggenschap waarderen, kunnen we nog wel billijken. Maar het winnen van die Toffe Peer-Award, wordt nu echt wel uitgemolken to the max. En: zijn Tilburgse wetenschappers echt “able to take the world by surprise with their excellent research and deep scientific insights’? Het hoort erbij, zullen we maar zeggen. En: Emile Aarts is een onderhoudende spreker van wie je best wat wilt aannemen.

Komen we bij een spannend puntje, want even leek het erop dat Aarts het bestaande motto ‘Understanding Society’ zou willen aanpassen

Door al die bijzondere kenmerken, levert Tilburg University een substantiële bijdrage aan ‘the advancement of society’. Komen we bij een spannend puntje, want even leek het erop dat Aarts het bestaande motto ‘Understanding Society’ zou willen aanpassen. Vandaag zegt hij er het volgende over: ‘(…) In my expression the slogan ‘Understanding Society’ did not do justice to our full potential  (…). We not only understand the requirements of society but we can also apply our insights to contribute to the advancement of it.’ Aarts wil het motto wel upgraden tot ‘Advancing Society’, maar voor het briefpapier en de vlaggen heeft dat geen gevolgen. ‘This does not mean that we must now run around changing all the signs or Tippex over the headed notepaper. We can let those things take their natural course. It does however mean that we must make a plan whereby we will establish a firm position in the world of Education, Research and Valorization.” Dat laatste is volgens de rector dus meer een kwestie van cultuur en mindset dan van wapenspreuken.

Aarts wijst op de waarde van branding. “Universities worldwide must adopt to a more distinctive profile. (…) I am dreaming of Tilburg University to become an outstanding 3rd Generation University; that is a university that deals with knowledge at three levels: transferring knowledge, which we call education, expanding knowledge, which we call research, and turning knowledge into societal and economic value, which we call valorization. And I want us to excel at all three levels.”

Dat laatste krijgt bijvoorbeeld vorm in de nieuwe Graduate School for Data Science and Entrepeneurship. Aarts spreekt de hoop uit dat het hij het Tilburgse academisch jaar volgend jaar in Den Bosch kan openen. Ook op de iets kortere termijn verwijst de rector naar een nieuwe afspraak. Tijdens de Dies Natalis (19 november) zal Emile Aarts zijn vijfjarenplan voor Tilburg University presenteren. Dan krijgt zijn enthousiasme ook handen en voeten.

Klik voor de integrale tekst van Aarts’ toespraak én een uitgebreid verslag van de openingsceremonie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.