Ook Tilburg University gaat masterstudenten selecteren

Steeds meer masteropleidingen selecteren aan de poort. Zo komt de zesjesstudent er bij de Rotterdam School of Management niet meer in. De faculteit van de Erasmus Universiteit laat alleen nog studenten met gemiddeld een 7 of hoger toe, schrijft de Volkskrant. Tilburg University gaat ook selecteren, maar weet nog niet hoe.

Universiteiten kunnen strengere eisen stellen door een wetswijziging, die een einde maakt aan de doorstroommaster. Voorheen waren universiteiten nog verplicht studenten van de ‘eigen’ bachelors automatisch toegang te geven tot tenminste één master van dezelfde faculteit. Dat hoeft niet meer. Rotterdam is niet de eerste die selecteert. Eerder wierpen de opleidingen Politicologie en Archeologie in Leiden al drempels op. Het past in de visie van onderwijsminister Jet Bussemaker, die ‘de juiste student op de juiste plek’ wil krijgen.

Het staartje
Anne van de Graaf, directeur masterprogramma’s van de Rotterdam School of Management, vindt het logisch dat haar opleidingen gaan selecteren. Ze wil de kwaliteit verhogen. Nu mag 65 procent van ‘haar’ afgestudeerde bachelors door naar de master. In het nieuwe systeem zullen studenten gaan rennen, denkt ze. Zodat dat aantal oploopt tot 75 á 80 procent. “De rest, dat staartje, is niet goed genoeg. Daar gaan we afscheid van nemen.” Die kunnen terecht bij genoeg andere faculteiten en universiteiten denkt Van de Graaf. Helemaal geblokkeerd wordt de toegang niet. Een zesjesstudent kan altijd nog een toelatingstest doen of een verzoek indienen bij een toelatingscommissie.

Tilburg gaat ook selecteren
Tilburg University juicht deze ontwikkeling toe, laat rector magnificus Emile Aarts aan Univers weten. “Het opheffen van de strikte eis opgelegd door de doorstoommasters biedt meer mogelijkheden tot selectie. De toelatingsvoorwaarden voor iedere master moeten dan wel vooraf helder geformuleerd zijn.” De universiteit denkt momenteel na over hoe de nieuwe selectiemogelijkheid toegepast gaat worden.

“Wij zullen ook kijken naar motivatie en werkhouding”

De ontwikkeling past goed in het streven naar excellentie waar Aarts zich graag op laat voorstaan. Tijdens de academische jaaropening was het één van de speerpunten. Dat streven houdt niet per definitie in dat zesjesstudenten categorisch geweigerd gaan worden, stelt Aarts. “Strengere selectie ondersteunt excellentie. Wij zullen bij onze afwegingen ten aanzien van de toelatingseisen echter ook kijken naar andere aspecten dan cijfers alleen. Motivatie en werkhouding zijn twee belangrijke elementen die zich niet in cijfers laten uitdrukken, maar die naar verwachting toch een rol gaan spelen in de toelating van studenten tot de masteropleiding aan TiU.”

Toegankelijkheid van onderwijs
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) spreekt van een goede ontwikkeling, mits een student maar ergens anders in het land toegelaten wordt. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is er minder gelukkig mee. De LSVb stelt dat de toegankelijkheid van het onderwijs in het geding komt. “Wij vinden dat studenten een opleiding moeten kiezen, niet dat opleidingen studenten moeten kiezen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.