Studieverenigingen nog niet blij met gratis koelkast en vloerbedekking

Studieverenigingen nog niet blij met gratis koelkast en vloerbedekking

Is de vloerbedekking van de Esplanade na zeventien jaar gebruik door studenten nog schoon en bruikbaar? Dat was het leukste vergaderpunt in de Commissie Financiën deze morgen. De universiteit wil de bewoners van gebouw Espla gratis nieuwe vloerbedekking en koelkasten geven, maar de studenten zijn daar nog niet zo blij mee. Is die vloerbedekking wel zo vies en verstoort het uitruimen van de kamers hun werk niet?

In gebouw Esplanade hebben de studentenfracties hun kantoren, samen met vele studieverenigingen. Iedereen had een eigen koffieapparaat en een eigen koelkast en er heerst een studentikoze wanorde. Dat is de universiteit een doorn in het oog. De beheerder van het gebouw ging in onderhandeling met de bewoners omdat de veiligheid en de hygiëne niet meer kon worden gegarandeerd. De verenigingen hebben  nu afstand gedaan van de eigen waterkokers en koffiezetapparatuur. In ruil kregen ze een koffieautomaat  met gratis koffie en heet water.

“Er heerst een studentikoze wanorde. Dat is de universiteit een doorn in het oog”

Nu is ook voorgesteld dat ieder kantoor voorzien wordt van een energiezuinige koelkast (tafelmodel, 60cm), een klein aanrechtblad daarboven (60x60cm) en een keuken-bovenkast. Levensmiddelen mogen alleen in de koelkast en keukenkast worden bewaard om zodoende ongedierte en stankoverlast te voorkomen. Er zal stringenter worden toegezien op naleving van de huisregels. De kosten worden geraamd 40.000 inclusief BTW.

Vloerbedekking en verbouwing
Omdat de vloerbedekking in het gebouw versleten is na 17 jaar gebruik, zal die gelijktijdig vervangen worden. Dat betekent wel dat de kantoren leeg zullen moeten. Van die gelegenheid wordt dan gebruikgemaakt om bouwkundige herstelwerkzaamheden uit te voeren. De kosten daarvan worden geschat op 65.000 euro.

De studentenfracties zagen echter de noodzaak van de verbouwingen niet in. De vloerbedekking kan best nog wat jaartjes mee vonden zij, zeker nu in de nieuwe onroerend goed planning de kantoren van de studieverenigingen waarschijnlijk naar een ander gebouw gaan. Het leeghalen van de kamers gaat veel tijd vergen, en ze vinden dat de gebruikers dit niet zelf hoeven te doen. Bovendien zijn ze gehecht aan hun grote koelkasten. “Zitten er in de nieuwe koelkasten wel vriesvakken”,  vroegen ze zich af.

Koen Becking: “Ik wil niet gaan discussiëren over vriesvakken voor diepvriespizza’s”

Teleurgesteld in studenten
De fractie AbvaKabo gaf aan teleurgesteld te zijn in de studenten. Natuurlijk moeten de gebruikers zelf hun kamers leeghalen, zo zei de Abva. Ook collegevoorzitter Becking gaf aan teleurgesteld te zijn: “Veiligheid en hygiëne zijn belangrijk”. Secretaris Van der Zee vulde aan: “De vloerbedekking is 17 jaar oud en intensief gebruikt, en pas in het volgende onroerend goed plan worden de studentenfracties verhuisd. Dat kan wel 2021 worden.”

Koen Becking grapte dat hij “de duurzaamheidsgedachte met betrekking tot de vloerbedekking wel kon waarderen”, maar hij wilde niet gaan discussiëren over vriesvakken voor diepvriespizza’s. Andere fracties stemden positief, de studentenfracties en TiU- international hebben een negatieve grondhouding. Ze willen dat er een goed tijdsplan komt voor het uitruimen van de kamers. Daarmee is nog geen besluit genomen, dat volgt later.

Hoe Esplanade er nú uitziet, zie je op onderstaande foto’s.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.