Rataplan: georganiseerde chaos voor studenten

Improvisatietheater roept bij veel mensen wellicht een beeld op van een horde schreeuwerige, drammerige ADHD’ers die aandacht te kort komt. Dat is bij theatersportvereniging Rataplan in zekere mate toepasbaar (een van de leden vergelijkt zijn wekelijkse theateravondje met ‘losgaan in een speeltuin’). Maar wat na een avondje meedoen met de les het meeste blijft hangen, is vooral heel erg veel gezelligheid.

De leden spelen in twee verschillende groepen: een groep met iets verder gevorderden en een groep met nieuwere leden. Spelers krijgen enkele gegevens mee, en moeten er volgens in allerlei scenes op los improviseren. Dat resulteert in een soort De Vloer Op meets De Lama’s, met een hoop bulderend gelach vanuit het publiek. Maar niet alle scenes zijn lachen, gieren, brullen: een serieuze toevoeging is meer dan welkom. “Bij theatersportwedstrijden zie je juist dat de groepen met serieuze scenes ertussen met de prijzen weglopen”, vertelt een van de docenten. “Het gaat dan echt om de variatie.”

Het is goed in te beelden dat zo’n improvisatieavondje een welkome afwisseling is na een week vol tentamenstress en studieboeken. De leden zelf zijn in elk geval erg enthousiast over hun vereniging: “Je hoeft geen lappen tekst uit je hoofd te stampen”, zegt een van hen. “Het is niet zo dat je een rol toebedeeld krijgt en vervolgens een jaar lang alleen maar een boom mag spelen. Iedere week begin je weer met een schone lei.”

Rataplan is een gezellige, kleinschalige vereniging die iedereen met enthousiasme en open armen ontvangt. Niet alleen theater komt aan bod, na de les worden ook de nodige biertjes weggetikt in Café Langeboom. Spelers gaan zonder enige gêne los op de spelvloer, zonder zichzelf te overschreeuwen. Dat is zowel tof om naar te kijken, als om aan mee te doen. Eigenlijk is die vergelijking met losgaan in de speeltuin niet eens zo heel ver gezocht.

Enthousiast? Vanaf februari begint het tweede semester en zijn er weer proeflessen te volgen bij Rataplan. Zelf iets te huiverig om op het podium te staan, maar wel geïnteresseerd in de theatersport? Iedere maand zijn de spelers te aanschouwen in een thuiswedstrijd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.