TLS: School of Public Governance komt dichterbij

Recht. Economie. Bestuurskunde. De Tilburg School of Public Governance (TSPG) moet dit trio aan disciplines vanaf 2016 verenigen in een internationaal ingestoken opleiding. Studenten en personeel van Tilburg Law School waren er vandaag positief over tijdens de faculteitsraad.

De bijzondere bestuurskundeopleiding wordt een samenwerking tussen de juridische- en economische faculteit. Zo worden krachten gebundeld en het Tilburgse bestuurskundig profiel versterkt. Een unieke combinatie, licht Arjen van Witteloostuijn toe. “Meestal gaan de multidisciplinair ingestoken opleidingen uit van sociologie, of psychologie.”

De Nederlandstalige bestuurskundeopleiding, die al jaren aan populariteit inboet, wordt niet vergeten. “Die opleiding moet niet een sterfhuis worden,” zegt Stavros Zouridis. Er moet juist óók voor de Nederlandse opleiding nagedacht worden over een uniek profiel. Studenten moeten voor die opleiding naar Tilburg komen, en dan niet omdat ze ergens anders niet aangenomen zijn. Al erkent Zouridis dat kannibalisatie in de promotie niet uitgesloten kan worden. Scholieren zouden immers kunnen zeggen: ‘Ik kies niet voor de nationale, maar internationale opleiding.’

Schools
Een ‘echte’ school, of faculteit, wordt TSPG niet. Er wordt gesproken over een virtuele school, waar de rechtenfaculteit penvoerder van is. “Op de werkvloer zullen misschien wel wat kamers bij elkaar gezet worden,” zegt decaan Corien Prins. Maar op bestuurlijk niveau wordt er dus niet een hele nieuwe faculteit opgetuigd.

“Een ‘echte’ school wordt Tilburg School of Public Governance niet”

Gemikt wordt op zowel onderwijs als onderzoek. Als de plannen doorgaan, wordt september 2016 gestart met een masteropleiding. Een jaar later, september 2017, begint dan een bacheloropleiding.

Studenten en personeel zijn positief over de plannen. Wel vragen de studenten zich nog af waarom de nieuwe school niet samengaat met de oude, net zo virtuele school, Tilburgse School voor Politiek en Bestuur. Daar valt de Nederlandstalige bestuurskundeopleiding nu al onder. Maar er wordt juist uitgegaan van een samenwerkingsverband tussen drie disciplines, zegt Zouridis. Dat is niet te rijmen met het onderbrengen van de school bij één van de drie.

Dual-degree
De studentengeleding, gevraagd om mee te denken, stelt nog voor om een dual-degree opleiding op te zetten. Zodat studenten de bachelors rechtsgeleerdheid en bestuurskunde gecombineerd in 4 á 4,5 jaar af kunnen ronden. De traditionele bestuurskundeopleiding zou zo interessant blijven, of interessanter worden. “Een oude droom van me,” zegt Zouridis. “Maar vergis je niet, dat zijn stevige jaren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.