Regeling in Starbucks-zaak geen unicum

De Nederlandse staat gaf Starbucks miljoenen aan verboden staatssteun, zo werd vanmiddag bekend. Waarom spekt ons land de kas van een Amerikaans miljardenconcern? We vroegen het hoogleraar en voormalig senator Peter Essers.

De NOS komt vandaag met ‘breaking news’: Nederland gaf miljoenen verboden staatssteun aan Starbucks, klopt dat?
“Ten eerste gaat het om een nog geheime zaak, zonder definitieve uitspraak. Nederland is aantrekkelijk voor bedrijven omdat de Belastingdienst bereid is om vooraf afspraken te maken over belastingvoorwaarden, de zogenaamde rulings.  De Belastingsdienst zegt dan vooraf een bepaalde regeling toe, maar moet daarbij wel binnen bestaande wet- en regelgeving blijven. Volgens het NOS-artikel zou Nederland dus niet binnen deze kaders zijn gebleven.”

Nederland loopt miljoenen mis, zo lijkt. Waarom sluit het dan deze deal af?
“Voor bedrijven worden grote investeringen door de mogelijkheid tot ruling een stuk aantrekkelijker. Het bedrijf weet daardoor precies wat het kwijt gaat zijn en krijgt in principe geen gedoe achteraf. Voor Nederland is het aantrekkelijk om deze bedrijven binnen te halen. Bijvoorbeeld voor belastinginkomsten, maar het levert ook werkgelegenheid op.”

Nederland is aantrekkelijk voor bedrijven omdat de Belastingdienst bereid is om vooraf afspraken te maken over belastingvoorwaarden, de zogenaamde rulings

Waarom komt deze zaak zo groot in het nieuws?
“Door de financiële en economische crisis is de stemming rond zogenaamde tax planning veranderd. Tax planning is in principe iets positiefs, maar het moet wel binnen de kaders van de wet- en regelgeving gebeuren. Bovendien spreekt deze zaak erg tot de verbeelding, door de partijen die erbij betrokken zijn.”

Wat zijn de consequenties van deze uitspraak?
“Die zijn mogelijk heel groot. Starbucks moet wellicht alles terugbetalen. Dat gaat om grote bedragen. Maar daar bovenop kunnen de gevolgen voor Nederland ook groot zijn. De eerdergenoemde ruling is belangrijk voor Nederland. Wanneer bedrijven deze afspraken niet meer vertrouwen, dan zullen ze wel twee keer nadenken voordat ze naar Nederland komen.”

Als het tot een veroordeling komt, dan volgt er geen boete. Waarom niet?
“Starbucks heeft gewoon een afspraak gemaakt met een overheid, dus hen valt weinig te verwijten. Nederland wordt, indirect, ook al behoorlijk gestraft, doordat bedrijven nog eens goed zullen nadenken over ruling-afspraken.”

Is dit het topje van de ijsberg?
“Met het gros van de rulings is er niks aan de hand, verwacht ik. Ik denk dat deze zaak vooral gekozen is omdat al werd vermoed dat hier iets mis mee was. De omvang zou niks mogen uitmaken.”Beeld: Wikimedia Commons 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.