‘Mannen kunnen toch twee dingen tegelijk’

Mannen kunnen meer dan één ding tegelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense antropoloog, dirigent en fysiotherapeut Agnes Tubbingen. Volgens Tubbingen zijn de resultaten verrassend: “Mannen blijken in staat twee keer zo veel dingen tegelijk te kunnen doen als voorheen altijd werd gedacht.”

Ook de Tilburgse neurowetenschapper Sophie Hofman is onder de indruk. “Hersenonderzoek toont aan dat mannelijke hersenen feitelijk onderontwikkeld zijn. Een evolutionaire achterstand die de komende eeuwen nog niet wordt ingehaald. Het zijn de vrouwelijke hersenen die multitasken mogelijk maken, terwijl mannen traditioneel juist one-taskers zijn.”

Vrouwen scoorden inderdaad hoog in het experiment van Tubbingen. In de zogenaamde tandenborsteltest liet de gemiddelde vrouw zien vier dingen tegelijk te kunnen. Mannen hadden al moeite met whatsappen terwijl ze hun tanden poetsten, maar vrouwen wisten daar hun haar nog bij te föhnen en de was te vouwen.

Tubbingen verklaart: “De combinatie van tandenpoetsen en whatsappen was aanvankelijk zelfs te hoog gegrepen voor veel mannen. Ze kregen geen berichten uit hun tandenborstel en grote hoeveelheden Elmex werden op de smartphones gesmeerd.” Na drie maanden bleek 30% van de mannen deze twee dingen toch tegelijk te kunnen doen. Daarmee is nu bewezen dat er in mannelijke hersenen in beginsel een mogelijkheid bestaat tot duo- en wellicht zelfs multitasken.

Proefpersoon Hans is enthousiast over de mogelijkheden, maar wilde zich eerst concentreren op het uitruimen van de vaatwasser.

Tekst: Nathan de Groot. Eerder verschenen in Univers no. 3.JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJpc3N1dWVtYmVkJTIyJTIwc3R5bGUlM0QlMjJ3aWR0aCUzQSUyMDUyNXB4JTNCJTIwaGVpZ2h0JTNBJTIwNzE5cHglM0IlMjIlMjBkYXRhLWNvbmZpZ2lkJTNEJTIyMTc1NzA0MiUyRjMwNTY5MDk3JTIyJTNFJTNDJTJGZGl2JTNFJTBBJTNDc2NyaXB0JTIwc3JjJTNEJTIyJTJGJTJGZS5pc3N1dS5jb20lMkZlbWJlZC5qcyUyMiUyMGFzeW5jJTNEJTIydHJ1ZSUyMiUyMHR5cGUlM0QlMjJ0ZXh0JTJGamF2YXNjcmlwdCUyMiUzRSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRQ==

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.