Recensie: ‘Veroudering vertragen’ van Kris Verburgh

Recensie: ‘Veroudering vertragen’ van Kris Verburgh

Voedsel is het meest besproken onderwerp na seks. Maar waar het vroeger ging over hoe lekker je had gegeten, gaat het nu vooral over wat gezond is of niet. Kris Verburgh schreef een boek over hoe je met gezonde voeding oud kan worden: Veroudering vertragen.Drie jaar geleden schreef Kris Verburgh als jonkie de Voedselzandloper. In een notendop: eet minder brood, aardappels, pasta en rijst. Eet wel elke dag noten. De Voedselzandloper werd een mega-bestseller, inmiddels in de 45ste druk, 350.000 exemplaren verkocht. Maar Kris kreeg ook wetenschappelijk gezien gelijk. Tegen de heersende opvatting in verklaarde hij bijvoorbeeld niet vet maar koolhydraten tot dé vijand van de gezonde mens. Het Voedingscentrum negeerde hem destijds, maar wat blijkt: drie jaar later is de voedingsvoorlichter van zes boterhammen (koolhydraten) per dag naar drie gegaan. En zo hebben ze wel meer adviezen van Kris opgevolgd: zelfs de noten staan in de Schijf van Vijf.

De noten zijn in orde

Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen voor het nieuwste boek. Ten eerste omdat ik graag onsterfelijk wil worden, en ten tweede omdat ik veel van Verburgh verwacht. Het boek is een stuk wetenschappelijker dan zijn vorige boeken. De noten (referenties) zijn in orde, en bewijzen zijn stellingen veel uitgebreider dan bij De Voedselzandloper het geval is. Dat heeft als gevolg dat het niet zo gemakkelijk leest. Gelukkig zijn er veel samenvattingen, die je eventueel uit je E-boek kan kopiëren. Dan heb je bij elkaar een aantal goede tips om je veroudering te vertragen.

Levert het boek nieuwe wijsheden op? Niet veel. De nu 29-jarige arts gaat dit keer veel dieper in op wat veroudering precies is en waarom we verouderen. Dat levert interessante hoofdstukken op waarin naakte molratten, vrouwen in de overgang en eunuchen figureren. Ook manieren om veroudering om te keren, zoals amyloid-vaccins, lysosomale eiwittherapie en CRISPR-eiwitten worden uitgelegd. Voorlopig is dat nog toekomstmuziek, en dus moeten we toch met zijn allen aan de gezonde levensstijl van Kris. Niet gemakkelijk uitvoerbaar, bij de vraag “Heeft u kaliumzout?” kijken mijn plaatselijke drogist, apotheker en biologische voedseljuwelier me vertwijfeld aan. Nooit van gehoord. Verwacht in dit boek niet meteen alle voedingsadviezen waar Kris Verburgh beroemd door is. Daarvoor moet je echt de Voedselzandloper kopen. Het boek heeft wel wat receptjes achterin.

Okay, dan nog één laatste adviesje van Kris dat nog tegen het Gesundes Volksempfinden is: “Over het algemeen is lichaamsbeweging nutteloos tegen overgewicht”. Daarbij is het net zoals bij het vorige boek: de wetenschap weet het wel, maar het volk gelooft het voorlopig niet. 4/5 ballen

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.