Ontspannen doe je voortaan ieder weekend in het Zwijsengebouw

Ontspannen doe je voortaan ieder weekend in het Zwijsengebouw

Het Zwijsengebouw, de meditatieve stilteruimte in het hart van de campus, is voortaan ook in het weekend open. Je mag er dan, anders dan doordeweeks, ook studeren. Univers nam een kijkje.

Al ruim zes jaar loop ik hier als student over de campus. In die tijd moet ik duizenden keren langs het Zwijsengebouw gelopen zijn, op weg naar college en de UB. Ik heb wel eens overwogen om naar binnen te gaan. Morgen, of volgende maand. Het is er nooit van gekomen. Misschien was ik bang iets of iemand te verstoren.

Tot afgelopen weekend. Terwijl ik de UB verlaat om lunch te halen bij de Appie, herinner ik me dat het gebouw voortaan ook in het weekend open is. Nieuwsgierig sla ik rechtsaf. Het pad, ingekapseld door halfhoge muren met hoger gelegen gras, brengt me naar een zwarte deur. Die slaat plots open, als ik een A4’tje op het raam probeer te lezen. Sensoren.

Ik had een grote meditatieruimte verwacht, maar stuit op een kleine studieruimte. Drie tafels met houten stoelen. Links een folderrek en een trap. Boven aan de trap twee deuren, tegenover elkaar. Ik pak de verste deur, en realiseer me na drie minuten dat ik in de Prayer Room voor vrouwen sta. Ze hebben ook een voetendouche.

Beneden zoek ik verder naar een grote meditatieruimte. Main Room, lees ik op een bordje. Aha. Ik duw de deur voorzichtig open. De grote zaal blijkt bescheiden van formaat. Mijn blik gaat rond; ik ben de enige in het gebouw. Ik schiet ik op- en neer door de ruimte. De cirkelvormige zitbank zit als gegoten, de gekleurde klapstoeltjes die achter de opgaande tribune verscholen gaan ook.

Zwijsen is bedoeld voor reflectie en gebed, maar studeren kan er ook wel. Nu het gebouw ook in het weekend geopend is, is het een welkome uitvalsbasis voor wie even aan de steriliteit en drukte van de UB wil ontkomen. Je kan er ongegeneerd naar je innerlijk staren, of de campus in de gaten houden door de ramen in de centrale ruimte. De mensen kijken toch niet terug.

Zwijsen is ieder weekend van 9.00 tot 17.00u geopend (neem voor de zekerheid je universiteitskaart mee). 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.