United Nations naspelen op topuniversiteiten

‘Model United Nations’ zijn er in veel soorten en maten. United Netherlands verzamelt ieder jaar een groep ambitieuze studenten en bereidt ze voor om mee te doen aan deze evenementen. Recent ging de groep naar Oxford, om daar mee te doen aan de Oxford International Model United Nations. Eén van de aanwezigen was Tilburg University-student Amal Khaddamallah.

Amal (22) studeert organisatiewetenschappen. Ze deed mee aan het Public Speaking Program van United Netherlands en rolde zo in de rol van gedelegeerde bij het programma. “Ik doe eigenlijk helemaal niet mee omdat ik zo van Model United Nations hou. Het programma is erg gericht op persoonlijke ontwikkeling. Dat onderdeel spreekt me aan. Vooral publiek spreken, onderhandelen en leren lobbyen; dat zijn dingen waar ik beter in wil worden. Ik merkte dat ik bij het Public Speaking Program al een grote ontwikkeling heb doorgemaakt en dat wil ik dit jaar graag doorzetten.”

“Alles wat je leert komt samen in de Model United Nations”

Inmiddels is het collegejaar al een paar maanden onderweg en zit het eerste meetpunt erop: de Model United Nations in Oxford. Amal: “We komen één dag per week met de hele groep samen om trainingen te volgen en simulaties uit te voeren. Bij zo’n Model United Nations komen alle trainingen die je hebt gehad samen. Het onderwerp dat wij behandelden was de vluchtelingencrisis en ik was de gedelegeerde voor Rusland. Het is dan belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je niet vanuit jezelf aan de onderhandelingstafel gaat zitten, maar dat je dat doet vanuit het land dat je vertegenwoordigt.”

Het verging de groep van 26 Nederlanders goed en ze gingen met 13 individuele prijzen naar huis. “De beloning in de vorm van een prijs is mooi, maar het is niet het doel waarmee we gaan.” Wat dan wel? “Persoonlijke ontwikkeling staat echt centraal. Het is erg tof om op zo’n conferentie de stem van anderen te laten horen en je eigen ontwikkeling te zien.”

Amal maakt zich ondertussen op voor de volgende uitdaging met United Netherlands. Een trainingsweek in New York ligt in het verschiet, als voorbereiding op het hoogtepunt van het jaar: de Harvard National Model United Nations. “Dat is wel het belangrijkste meetpunt van het jaar. Een prijs daar is wederom geen doel, maar het zou stiekem wel erg mooi zijn om er een in de wacht te slepen.”Beeld: Wikimedia

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.