Promovendi denken over eigen fractie

Geen 5, maar 6 fracties in de Universiteitsraad? Dat is geen ondenkbaar scenario volgens het Tilburgs overleg Promovendi (TOP). Het TOP voert er gesprekken over met rector Emile Aarts.

“Het is momenteel lastig voor promovendi om hun stem te laten horen via de juiste kanalen”, vertelt Koen van der Krieken, lid van het overlegorgaan. “En het is wel belangrijk dat ook deze groep vertegenwoordigd wordt. Daarom denken we erover een eigen partij op te richten. De rector ziet de noodzaak daarvan ook in.” De rector laat weten inderdaad achter het initiatief te staan.

Door de huidige structuur van de U-raad is het moeilijk voor promovendi om deel te gaan nemen aan de medezeggenschap. Van der Krieken: “Als werknemer in de raad moet je minimaal een contract voor 2 jaar hebben. De meeste promovendi krijgen dat echter niet. Daarom denken we na over de vorm, samen met de rector. Misschien dat het mogelijk is om een extra zetel te creëren, bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is het nog te vroeg om het daar concreet over te hebben.” Een mogelijk aankomende proef met promotiestudenten maakt die positie nog ingewikkelder.

Voorlopig is het plan dus nog toekomstmuziek, maar een nieuwe partij is niet ondenkbaar. Vorig jaar nam TiU International als nieuwe partij plaats in de raad.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.