Hoger opgeleiden vinden lastiger werk

Het is de laatste jaren moeilijker voor afgestudeerde academici en hbo’ers om een baan te vinden. 73 procent van hen vond in 2013 direct een baan, in 2008 was dat nog 82 procent. Dat meldt CBS vandaag. Na het studiejaar 2012-2013 verlieten meer dan 45.000 universitaire en bijna 86.000 hbo-studenten het onderwijs. Het was voor hen een stuk lastiger om aan werk te komen dan voor hun voorgangers in 2008. Het aantal hogeropgeleiden dat na de studie een baan vond, daalde met maar liefst 9 procent.

Vooropleiding

In 2013 vond 70 procent van de afgestudeerde academici werk. Bij degenen zonder diploma geldt dat voor 56 procent. Bij deze laatste groep speelt vooropleiding een belangrijke rol. Van de studenten met een hbo-diploma vond 76 procent werk. Van de studenten met alleen een vwo-diploma kreeg 56 procent een baan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.