TLS steekt 2 miljoen extra in onderwijs

Tilburg Law School gaat volgend jaar fors investeren in onderwijs. Er komen ongeveer dertig banen bij in 2016. Dat meldde TLS-directeur Miranda Noordermeer vrijdag in de vergadering van de faculteitsraad. TLS heeft nu ruim driehonderd medewerkers.

Het onderwijsbudget groeit met 2 miljoen tot bijna 7,7 miljoen. Ook het onderzoeksbudget stijgt: dat gaat van 3,5 naar 4,7 miljoen. De universiteit boert goed: het aantal studenten groeit, en vooral van buiten de EU kwamen dit jaar meer studenten dan verwacht naar TLS. De faculteit denkt dat die groei doorzet. Bovendien verwacht de faculteit volgend jaar meer diploma’s en proefschriften.

Dat betekent hogere inkomsten, maar ook meer werk. Het geld wordt daarom vooral besteed aan wetenschappelijk personeel. De werkdruk is hoog op dit moment. Bovendien wil de faculteit net zoals het universiteitsbestuur meer handen aan het (onderwijs)bord.

“Ik zeg tegen de departementen: ‘Wacht niet tot volgend jaar, maar stel die vacatures nu al vast’”, zegt Noordermeer. “Het duurt altijd even om een functie in te vullen.”

De rechtenfaculteit had dit jaar al een financiële meevaller van 7 ton. TLS profiteert ervan dat het hogere instellingscollegegeld, dat de niet EU-studenten betalen, voortaan rechtstreeks naar de faculteiten gaat en niet meer door de universiteit wordt verdeeld. Dat collegegeld is vaak ruim zesduizend euro hoger dan het ‘gewone’ wettelijke collegegeld van 1951 euro. Ook wist de faculteit meer geld binnen te halen met onderzoeksprojecten in opdracht van derden.

De twee leden van de faculteitsraad van TLS vanuit het ondersteunend personeel blijven in het nieuwe jaar aanschuiven bij de vergaderingen, maar dan als adviseur. Vanwege de reorganisatie van de ondersteunende diensten (BEST) zijn zij vanaf januari officieel geen lid meer. “Omdat we deze raad niet alleen gebruiken voor formele momenten, maar ook vaak over plannen discussiëren, wil ik ze graag als adviseur handhaven tot de volgende verkiezingen”, zei Corien Prins, decaan van de faculteit. Universitair docent Suzan van der Aa sprak van een ‘elegante oplossing’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.