Leenstelsel onduidelijk onder scholieren

Veel middelbare scholieren zijn slecht bekend met het leenstelsel. Het ISO en het LAKS maken zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan. Vandaag presenteren zij de bevindingen van hun steekproef aan onderwijsminister Jet Bussemaker.

“De voorlichting over het leenstelsel is nog niet voldoende doorgedrongen. Wij maken ons zorgen dat eindexamenkandidaten niet goed weten wat hen financieel te wachten staat,” zegt Andrej Josic, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

“Toekomstige studenten moeten weten wat het betekent om te lenen en zich ook bewust zijn van de bijkomende rente en de afbetalingstermijn”, voegt Linde de Nie, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hieraan toe.

Uit de steekproef van beide partijen blijkt dat maar liefst 70% van de eindexamenkandidaten niet weet hoeveel geld zij per maand bij DUO kunnen lenen. Ook heerst er onduidelijkheid over de gevolgen van de lening. Ruim 53% van de ondervraagden weet niet binnen hoeveel tijd zij de lening terug moeten betalen. De Nie: “Afbetalen is misschien nog ver weg maar het is wel heel belangrijk om daar bij stil te staan wanneer je geld leent.”

De voorlichting over het leenstelsel moet snel verbeteren, vinden ISO en LAKS. Daarom overhandigen zij vandaag de steekproef en een bijbehorend voorlichtingsboekje, de ‘Studiewegwijzer’ aan Jet Bussemaker.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.