VVD wil fusies universiteiten

De VVD wil dat Nederlandse universiteiten gaan fuseren. Volgens de partij is dat de enige manier waarop een of meer universiteiten uit ons land in de Europese top vijf en de wereldwijde top 50 terecht kunnen komen. “We kunnen gewoon meespelen in de Champions League”, aldus VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg vanmorgen voor BNR Radio.

Volgens Duisenberg doen de universiteiten het heel goed, maar is fusie noodzakelijk om op het gebied van onderwijs en onderzoek de wereldtop te halen. Hij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Denemarken. “Die hebben enkele jaren geleden een aantal universiteiten samengevoegd, en zijn toen van twaalf naar acht gegaan. Ook zijn er verschillende onderzoeksinstituten samengevoegd. De Universiteit van Kopenhagen is daarna heel snel gestegen in alle internationale rankings.”

Fuseren kost echter ook geld. Dat is volgens Duisenberg geen probleem. Hij meent dat deze vernieuwing onder meer bekostigd kan worden uit de winst die behaald wordt met de afschaffing van het systeem van de basisbeurs. Dat levert het Rijk jaarlijks een miljard euro op.

Overigens wil de VVD, samen met de PvdA, dat dit geld ook wordt aangewend voor een ander idee dat beide partijen vandaag presenteren. Zij willen dat studenten voortaan de mogelijkheid krijgen om per vak collegegeld te betalen. Op die manier, zo menen de coalitiegenoten, kan de student zijn studie beter combineren met andere activiteiten. Weliswaar wordt de studietijd daarmee waarschijnlijk langer, maar zo wordt voorkomen wat VVD en PvdA ‘dwangbuisstuderen’ noemen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.