Jaaroverzicht 2015: Bloggers

Ook voor onze bloggers was 2015 een veelbewogen jaar. Waar de een zich opwond over logische ergernissen als de NS en de ‘gemiddelde’ student, analyseerde de ander Katy Perry tot op het bot.In juni schreef Sylvia Kuijsten deze veelgelezen blog over de soms dwangmatige keuze voor de universiteit, ten koste van het hbo. Aanleiding is een uitspraak van minister Bussemaker (OCW): “Wat mij stoort is dat iedereen altijd maar hogerop wil.” Daarmee kreeg Jet de handen niet op elkaar, maar Sylvia had wel degelijk begrip voor de minister. ‘Want jongens: wat mis ik dat stukje praktijk in mijn rechtenstudie! Ik heb me de afgelopen jaren werkelijk vastgeklampt aan elke schaarse paper, presentatie, annotatie of pleidooi dat ik mocht fabriceren. Alles was beter dan die ellendige schriftelijke tentamens, waarbij een heel semester afhing van een paar vragen op papier.’

Zoals gewoonlijk had Luuk Koelman andere beslommeringen. Hij kreeg een gele kaart omdat zijn kliko op de verkeerde dag buiten stond en verbaasde zich niet zelden over de eigenaardigheden van het campusbestaan. Maar: als geen ander weet Luuk natuurlijk dat het altijd nog erger kan.

Lastig kiezen bij de Socioloog des Vaderlands. Niet alleen valt deze blogger uiteen in twee geheel verschillende personen, de ‘SdV’ staat ook garant voor onderwerpen als: ‘Het klimaat en de schetenwap’ en ‘Het nut van karaoke voor de samenleving’. Omdat de boog niet altijd strak kan staan wordt het Katy Perry: ‘Maar tegenover de nummers die ogenschijnlijk eenvoudig lijken, staan ook pareltjes waar de meerlagigheid van afknalt van de eerste tot de laatste noot’. OK.

Zo raakte hypnotiseur Rasti Rostelli met een kruisboog de kin van een nietsvermoedende student

Kwam de Nederlandse Spoorwegen goed voor de dag in 2015? Nee, alweer niet. Erik Jan Broers stipte het aan, net als de neiging tot alcoholisme bij ouderen en het verblijf in een luxe vakantieresort. Deze blog − over de enorme leeshonger van de hedendaagse student, een onderwerp dat Broers na aan het hart gaat − ging echter best wel viral.

Henk Strikkers blogde over het reilen en zeilen op de Nederlandse academie. En daar was het in 2015 een topdrukte: van Maagdenhuisbezetting via rendementsdenken naar het nieuwe leenstelsel. In een jaar dat studenten in verschillende steden de barricaden op gingen, won Tilburg voor de tweede, achtereenvolgende keer de Toffe Peer Award. Henk vindt het ronduit verdacht: ‘Alles is beter dan een slechte relatie, zo denken medezeggenschappers en bestuurders allebei, en zo zijn ze intens in elkaar verstrengeld’.

Bart Smout tikte zeer diverse onderwerpen aan. Zo raakte hypnotiseur Rasti Rostelli met een kruisboog de kin van een nietsvermoedende student en worstelt Tilburg University blijkbaar nog steeds met haar eigen motto. De Engelse Nobelprijswinnaar Tim Hunt kwam in het nieuws met zijn quote over vrouwelijke wetenschappers: “Laat me je vertellen over mijn problemen met vrouwen. Er gebeuren drie dingen wanneer ze in het laboratorium zijn. Zij worden verliefd op jou, jij wordt verliefd op hen, en als je ze kritiek geeft, gaan ze huilen.” Bart reageerde: ‘Toch zie ik wel iets in het idee van gescheiden laboratoria. Ik stel voor dat we laboratoria maken die voor alle wetenschappers, man en vrouw, toegankelijk zijn. En dat we een apart laboratorium maken voor Tim Hunt. Eentje waarin hij zich kan doorontwikkelen naar de eenentwintigste eeuw.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.