TiU’er ontdekt waar het schip strandt

De Tilburgse econometrist Bastiaan Verduyn (39) zegt eindelijk te weten waar het schip strandt. Na jarenlang onderzoek blijkt de oplossing verrassend dicht bij huis te liggen: 52° 40′ NB, 5° 36′ OL (op Urk, -red.). “Door met een interdisciplinair team te werken hebben we de precieze locatie kunnen vaststellen. Niemand hoeft nu nog in spanning af te wachten waar het schip strandt.”

Voor de scharrelrelatie van studenten Emma (19, Psychologie) en Mike (22, Nederlands Recht) komt dit nieuws op een vervelend moment. In een open gesprek gaf Emma recent aan het ‘allemaal wel best te vinden zo lang als het gewoon leuk blijft’. Mike vond het positief dat ze het avontuur aan ging en dat zij samen wel zouden zien waar het schip strandt. “Nu het eindpunt van onze gezamenlijke ontdekkingsreis al bekend blijkt, is dat natuurlijk niet chill. Maar we kunnen er zo wel op anticiperen.”

Zelfstandig ondernemer Henny Groen (44) ziet vooral kansen. De barrista wil nu met haar gezellige koffiewinkeltje in de Heuvelstraat zo snel mogelijk naar Urk verhuizen om maar niet tussen wal en schip te vallen.

Volgens Bert Groothuijs, professor Maritieme Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, zal het zo’n vaart niet lopen. Hij heeft ‘flinke bedenkingen’ bij de gebruikte onderzoeksmethoden en interdisciplinaire teams in het bijzonder. “Los van het feit dat Verduyn onwaarschijnlijke coördinaten noemt, is de plaats niets waard zonder tijdsaanduiding. Kijk, als iedereen nu naar Urk zou trekken, gaan ze mooi het schip in. Nee, timing is alles in de scheepvaart, maar ik zeg altijd: een schip op het strand is een baken in zee.”

Tekst: Nathan de Groot. Eerder verschenen in Univers no. 5.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.