Universiteiten mogen niet hun eigen opleidingen beoordelen

Universiteiten mogen niet hun eigen opleidingen beoordelen

Even leek het erop dat universiteiten hun eigen opleidingen mochten gaan beoordelen. Het experiment van onderwijsminister Jet Bussemaker vindt echter geen doorgang. De beoordeling van opleidingen in het hoger onderwijs blijft plaatsvinden door Accreditatieorganisatie NVAO.

Bussemaker wilde een pilot uitvoeren waarin drie universiteiten en drie hogescholen de vrijheid krijgen om zelf hun opleidingen te beoordelen. Op deze manier wilde zij toe naar een nieuw accreditatiestelsel waarin vertrouwen en minder regelgeving centraal staat. Momenteel is de NVAO de aangewezen beoordelingsinstantie voor opleidingen van universiteiten en hogescholen.

Aanvankelijk wilde Bussemaker een pilot waarin zes universiteiten en hogescholen zelf de eigen opleidingen beoordelen. Daarop kwam veel kritiek vanuit de Kamer, waarop de minister besloot het aantal instellingen voor de pilot te halveren. Aan de zes overgebleven instellingen zou de NVAO een lichtere toetsing toepassen. Hiermee kwam de minister tegemoet aan een voorstel van VVD, SP en GroenLinks.

Wel lichtere toetsing

Nu blijkt dat ook de afgeslankte pilot niet op voldoende steun kan rekenen. Er wordt wel verder geëxperimenteerd met lichtere toetsen van de NVAO. Een aantal universiteiten en hogescholen zal een instellingstoets doen, waarbij het instituut als geheel wordt beoordeeld. Als de instituten voor deze toets met een voldoende worden beoordeeld, worden de afzonderlijke opleidingen lichter getoetst. Dit zorgt voor een afname van de bureaucratische rompslomp.

Universiteiten en hogescholen klagen al langer over de hoge regeldruk die de opleidingsaccreditaties met zich meebrengen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.