Sara Kroos – Doorgefokt

Heb je je als kunstliefhebber ooit afgevraagd hoe verschrikkelijk een museumbezoek is voor mensen die totáál geen interesse hebben in hopen gesteenten uit de oertijd, kwakken verf op een doek en opgezette wezens met enge plastic ogen? ‘Doorgefokt’ laat je voortaan iets milder naar deze medemensen kijken.

Het decor, bestaande uit Egyptische voorwerpen uit lang vervlogen tijden, is alvast indrukwekkend om te zien. Toch beginnen we het verhaal met een kapot koffieapparaat, om vervolgens via allerlei omwegen en anekdotes bij het British Museum in Londen te belanden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want naar gesteenten kijken behoort niet tot Sara’s favoriete bezigheden. Maar goed, soms moet je wat overhebben voor je partner en twaalfjarige dochter (a.k.a. ‘leasebak’, gedeeld ouderschap).

Terwijl ze zich een weg baant tussen de Griekse vazen, grote Anubis en bronzen Apollo, wordt het publiek meegenomen naar de wondere wereld van het ‘huisje van Satan’ (lees: het tankstation met zijn zoete en hartige lekkernijen), een Afrikaanse safari met roddelende vrouwen (kaki overal!) en buren met een huis vol bonte kleuren en vreemde voorwerpen. Actuele onderwerpen zoals de vluchtelingenproblematiek worden vlot afgewisseld met thema’s van alle tijden, waaronder een flinke portie seks.

De show is hilarisch, lekker tegendraads en goudeerlijk. Woordspelingen, de overgangen van het ene onderwerp naar het andere, heerlijke zelfspot; het gaat allemaal moeiteloos door. Ook met de balans tussen schuddebuiken van het lachen en stiekem een traantje wegpinken zit het wel goed. Tel daarbij de fijne liedjes én prettige stem van Kroos op en je verlaat als publiek tevreden de zaal. Toch een kanttekening: waarom dat gevloek op toneel?

Mocht je de show bezoeken, hier een tip: houd je ogen gedurende de voorstelling regelmatig gericht op de kunstwerken.. magic.

3,5 / 5 Sterren

Gezien in Theaters Tilburg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.