Mirjam van Reisen bedreigd door aanhangers regime Eritrea

Mirjam van Reisen bedreigd door aanhangers regime Eritrea

Intimiderende tweets, een nachtelijke achtervolging naar haar huis, de zwijgende aanwezigheid van een paar Eritrese mannen tijdens lezingen. Hoogleraar Mirjam van Reisen (International Relations, Innovation and Care) wordt achtervolgd door vermoedelijk de Eritrese veiligheidsdienst van dictator Afewerki. Via tweets  en mails proberen ze haar te intimideren.

Van Reisen doet al 25 jaar onderzoek naar mensenhandel onder vluchtelingen. Ze heeft geschreven over de grove mensenrechtenschendingen in Eritrea. Vandaag vertelt ze in de Volkskrant over de intimidatie die ze ondergaat.

Eén van de mensen achter de dreigtweets is Meseret Bahlbi, die haar vandaag ook voor rechter daagt in een kort geding. Het is een in Nederland opgegroeide Eritreeër die werkt als tolk. Bahlbi spant een kort geding aan tegen Van Reisen omdat zij hem de “spil van de inlichtingendienst van Eritrea” heeft genoemd. Volgens Van Reisen is het “een bekend gegeven en een feit” dat het centrum van die inlichtingendienst in Nederland ligt. Balhlbi is een actief lid van de partij  van dictator Afewerki.

Het volledige verhaal inclusief een portret van Meseret Bahlbi lees je in de Volkskrant van vandaag.

Lees meer over Mirjam van Reisen en haar werk: hier en hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.