Poëzieweek op de campus en daarbuiten

Deze week is het poëzie wat de klok slaat, ook in Tilburg en op Tilburg University. Het is namelijk nationale poëzieweek, met als thema ‘Jaren die druppelend versmelten’. Hier een overzicht van wat je kunt doen én een afscheidsgedicht van Chiara Raucea, die zich nog een paar uur campusdichter mag noemen.Vanmiddag is er de Poetry Party, om 17.00 in Tilbury 2. Campusdichter Chiara Raucea draagt na een jaar het stokje over aan een van de dertien kandidaten die hun gedichten instuurden. De kandidaten zullen geïnterviewd worden en voordragen, en natuurlijk is er een drankje voor de liefhebber. Chiara schreef het volgende afscheidsgedicht:(IN) SOMEONE ELSE’S EYES

a self-portrait

I wonder if she knows poems can be short!

She told me she loves huge dogs.
She wishes she had a tail.
From time to time, she may sound creepy.
I wonder if she…

She swings across details.

Yesterday she looked happy;
today she lost control:
she was explaining a game with three rules;
she failed to mention at least one.

She wears black shirts:
no button is left undone;
no button is in its buttonhole.

I wonder what is her name.
Does she spell it right?
Ook vanavond, om 20.00: poëzievoordrachten in de Kennismakerij. De toegang is gratis en Andrew Cartwright, werkzaam bij het language center en jurylid in de campusdichterverkiezing, treedt op.

Zondag 31 januari kun je zelf de pen oppakken in het schrijfcafé Tilburg, om 14.00 in Villa Pastorie. De omschrijving liegt er niet om: “Je wordt van harte uitgenodigd om jouw herinneringen in woorden te vangen. Je hoeft niet bang te zijn dat poëzie moeilijk is of lastig. Het enige wat je nodig hebt, is allang aanwezig. Je hoeft het ALLEEN MAAR TE ONTDEKKEN en vergeet niet: “Wat gedicht is kan weer open.””.

Op diezelfde dag is er in de Polygonale Loods ‘Beyond Borders: Poëzie Polygonaal’. Hier duikt Andrew Cartwright weer op, maar ook Universblogger Bart Smout is van de partij. Het begint om 17.00.

De Bibliotheek Midden-Brabant nodigt je uit om een ‘cadavre exquis‘, een estafettegedicht, te maken. Speciale kaarten daarvoor zijn in de poëzieweek op te halen bij de bibliotheek en er zijn prijzen mee te winnen.

Dan nog even dit: Ilja Leonard Pfeijffer won met zijn Idyllen deze week de VSB poëzieprijs, voor de beste dichtbundel. Twee jaar geleden was hij writer in residence in Tilburg en Univers interviewde hem. Hij zei toen dat hij bezig was met een aantal gedichten. “Tot mijn eigen ergernis, hoor. Gedichten daar word je niet rijk van, het schrijven ervan is een soort luxe die ik me bijna niet kan permitteren. Als er een gedicht in mij opkomt, is het bijna iets fysieks, dat moet eruit. Het is net alsof je moet bevallen, dan kun je ook niet zeggen: daar heb ik nu even geen zin in”.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.