Studenten en docenten geen grote rol aanstellen bestuurders

Studenten en docenten geen grote rol aanstellen bestuurders

Docenten en studenten krijgen geen doorslaggevende stem bij het benoemen van bestuurders. Dat laat Jet Bussemaker weten in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee reageert zij op de voorstellen van voornamelijk SP, PvdA en D66, die pleitten voor meer inspraak van de medezeggenschapsraden.

Over de Wet Versterking Bestuurskracht, die de minister wil aanpassen, werd in de Tweede Kamer vorige week gedebatteerd. In dat debat stelden Paul van Meenen (D66) en Mohamed Mohandis (PvdA) voor dat studenten en docenten meer te vertellen moeten krijgen op hun eigen universiteit of hogeschool. Volgens de minister van Onderwijs is dat ‘moeilijk werkbaar’.

Meerdere Kamerleden pleitten voor meer macht van de medezeggenschapsraden. Zo willen zij dat de medezeggenschap instemmingsrecht krijgt op bestuurdersbenoemingen. De minister vindt dat niet verstandig. Door deze maatregelen is het lastig voor de toezichthouder om het functioneren van het bestuur te controleren.

Daarnaast voelt de minister niets voor de bevoegdheid van de medezeggenschap om bestuurders weg te laten sturen. Ook het geven van instemmingsrecht aan de medezeggenschap op het gebied van het instellingscollege, fuseren of opheffen van opleidingen en samenwerking met andere onderwijsinstellingen, gaat de minister te ver.

Steun
Wel deed de minister een toezegging op andere ingediende amendementen. Zo is Bussemaker bereid om wettelijk vast te leggen dat er minimaal één student en één medewerker een plek krijgen in de sollicitatiecommissies voor nieuwe bestuurders.

Aanleiding voor de veranderingen in de wet is het studentenprotest vorig jaar op de UVA tegen het bestuur. De bezetting van het Maagdenhuis was daar een onderdeel van. Met de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht wil de minister het mogelijk maken om bestuurders te ontslaan. Ook moet er een openbare profielschets voor nieuwe bestuurders worden opgesteld en krijgen studenten en docenten het adviesrecht bij aanstelling van nieuwe bestuurders.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.