Ook vijfjarig huurcontract voor kamers

Vijf jaar vastzitten aan je kamer, dat is het geval als de ‘Wet doorstroming huurmarkt’ door de Kamer komt. Het is dan niet mogelijk om de huurovereenkomst tussentijds op te zeggen.

In het wetsvoorstel staat dat er nieuwe tijdelijke huurcontracten komen. Wat ongunstig is voor studenten. Vanavond wordt het voorstel besproken in de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel maakt mogelijk dat vijfjarige contracten niet voortijdig opgezegd kunnen worden. Daardoor heb je als student niet de mogelijkheid om tussentijds weg te gaan, maar kan je wel na het eind van de huurperiode op straat worden gezet. Dit gold voorheen alleen voor éénjarige contracten voor alleenstaanden. “Bij een éénjarig contract valt het te overzien, maar vijf jaar vastzitten aan een huurcontract lijkt ons zeek onwenselijk”, aldus voorzitter Stefan Wirken van de LSVb.

“Bij een éénjarig contract valt het te overzien, maar vijf jaar vastzitten aan een huurcontract lijkt ons zeek onwenselijk”

Daarnaast maakt de LSVb zich zorgen dat studenten naast campuscontracten en antikraak-contracten meer krijgen te kampen met tijdelijke huurcontracten. Dit is vooral een probleem, omdat deze nieuwe contracten niet gebonden zijn aan een bepaalde doelgroep of type pand.

Voor internationale studenten die tijdelijk in Nederland studeren zou het tijdelijke huurcontract een uitkomst bieden. Bij de contracten die op dit moment voor uitwisselingsstudenten worden gebruikt gelden geen maximumhuurprijzen. Dat is bij de nieuwe tijdelijke contracten wel het geval. Wirken: “Wij zouden graag zien dat de problemen voor internationale studenten worden opgelost, maar helaas worden er met het wetsvoorstel zoals het nu voorligt ook een hoop nieuwe problemen gecreëerd.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.