Hoezo examenfraude?

Het theorie-rijexamen van het CBR is lek. De formulering van de in totaal 4000 examenvragen blijkt niet te kloppen. De vragen barsten namelijk van de vaste patronen.

Zo is het antwoord op vragen waarin het woord ‘invloed’ voor komt altijd ‘ja’ (“Heeft het rijden met open raam invloed op het brandstofverbruik?”). En komen de woorden ‘nu nog,’ ‘nu al’ of ‘alsnog’ voor in de vraag, dan is het antwoord altijd ‘nee’ (zoals: “Mag je nu nog van rijbaan veranderen?”). In totaal zijn er een stuk of dertig van dit soort vuistregels die je door alle vragen heen helpen.

Maar liefst 22 rijscholen bleken hun leerlingen zo voor te bereiden op het theorie-examen. Vorig jaar deden via hen 30.000 kandidaten examen. Hun slagingspercentage was niet 40 procent (het landelijk gemiddelde), maar 87 procent.

Haha, geweldig! Kijk, dat is nog eens effectief studeren. Maar nu moppert het CBR. Het examen zou ‘gekraakt’ zijn. De verkeersveiligheid is in het geding! Fraude!

Wat een onzin. Er is helemaal niets gekraakt. De examenvragen zijn gewoon heel slecht geformuleerd. En dat is al sinds jaar en dag bekend bij het CBR. Dus hoezo is er nu opeens “vrees voor de verkeersveiligheid”?

De waarheid is: eindelijk krijgt het CBR een koekje van eigen deeg. Het werd tijd.

Ik kan me nog levendig herinneren hoe ik de eerste keer zakte voor mijn theorie-examen. Één fout te veel had ik. Ik weet ook nog welke vraag dat was. Een foto met daarop het waarschuwingsbord ‘werk in uitvoering.’ Een driehoekig bord met een werkmannetje met schop en een berg zand.

“Moet je hier rekening houden met een opengebroken weg?” luidde de vraag. Ik drukte op ‘ja.’ Dat was fout want, zo werd me na afloop verteld door de dame van het CBR, bij dat bord moet je met allerlei vormen van verkeershinder rekening houden. “Dat snap ik ook wel,” antwoordde ik boos, “dus ook met een opengebroken weg. Dát was de vraag.”

“Sorry,” was de reactie, “volgende keer beter.”

Ze doen het er om.

Het CBR is een bureaucratisch gedrocht, als geldklopmachine niets meer dan een dependance van het CJIB.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.