Slut rule: zorgelijk of niet?

Dit weekend treedt de jaarlijkse 3-daagse slettenregel weer in werking: meiden mogen zich als slet verkleden zonder dat iemand daar iets van kan zeggen. Carnavalswinkels spelen massaal in op deze ongeschreven regel. Voor meiden lijkt er weinig andere keuze dan korte, blote outfits. Verschillende media berichten over seksualisering van carnaval.

Moeten we ons zorgen maken? Univers ging de campus op.

“Zelf ga ik niet sletterig verkleed, maar ik kijk er niet raar van op als anderen er zo bijlopen”, vertelt Jorien, rechtenstudent. “Het kan wel, als het maar niet té erg is. Er zijn verschillende soorten ‘korte’ outfits. Als je je kont ziet, dan kan dat niet. Op internet tref je veel sletterige pakjes aan, maar ik zie weinig meiden met carnaval die daar echt in rondlopen.”

Aan de ene kant vindt Sam, student bedrijfseconomie, het wel leuk om schaarsgeklede dames te zien. “Maar aan de andere kant vind ik het wel een beetje jammer. Ik vraag me af of zulke outfits nou echt nodig zijn en waar de eigenwaarde is van meiden die zo rondlopen.” De student heeft het idee dat carnaval verandert. “Vroeger was het hossen en gezellig doen; de laatste tijd is het toch wel anders. Meiden kleden zich vaak half bloot en er wordt vooral populaire DJ-muziek gedraaid.”

Britt, rechtenstudent, denkt dat carnaval inderdaad seksualiseert. “De pakjes in carnavalswinkels zijn allemaal erg kort. Zelf maak ik ze altijd minder schaars. Dit jaar gaat mijn vriendinnengroepje als de vrouwelijke variant van Waar-is-Wally. Bij de outfit van Wenda zit een erg kort rokje. In plaats daarvan doen wij gewoon een spijkerbroek aan.”

Van de slut rule heeft Dusty, student marketing management, nog nooit gehoord. “Als meiden zich daar prettig bij voelen, vind ik het prima. Het maakt mij niet uit hoe anderen er bij lopen.” Stress om een eigen outfit heeft hij in ieder geval niet. Dusty verschijnt al jaren in zijn kikkerpak; een traditie die hij de komende dertig jaar nog graag voortzet.

Veerle, student psychologie, houdt niet van strakke, blote carnavalsoutfits. “Ik vind het niet mooi, maar iedereen moet het zelf weten. Dat is ook het idee van carnaval: het moet niet uitmaken wat je aanhebt.” Zelf kan zij meestal wel slagen in carnavalswinkels. “Ik kies dan niet voor hele korte rokjes, maar gewoon een leuk jurkje tot net boven mijn knie.” Waar volgens haar de grens ligt: “Als je je billen eronder ziet, dan vind ik dat voor mezelf in ieder geval té. Een hele lage inkijk of blote buik vind ik zelf ook niet prettig.”

Twijfel je nog of je outfit geschikt is? Kijk dan of je billen verstopt zijn, als dat zo is ben je ready-to-go.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.