Ex-studenten behouden massaal ov-kaart

Minstens 120.000 studenten waren tussen 2014 en 2015 te laat met het inleveren van hun gratis ov-abonnement. Zij betaalden daar samen 56 miljoen euro aan boetes voor. Dat blijkt uit cijfers van DUO die de Volkskrant heeft opgevraagd. Studenten die hun gratis ov-abonnement niet direct na hun studie opzeggen, betalen een boete van 97 euro per halve maand. Tussen 2014 en 2015 leidde dat tot 56 miljoen euro aan boetes: gemiddeld 500 euro per student. DUO geeft aan dat dit boetegeld dient voor compensatie van misgelopen inkomsten voor ov-bedrijven.

DUO stuurt één maand na het verlopen van de contractduur een waarschuwingsemail. Op dat moment moet de student al 291 euro boete voor drie periodes betalen. Zeker de helft van de studenten beëindigt het abonnement dan alsnog binnen twee maanden. De rest mist de mailtjes – bewust of onbewust – en doet er nog langer over voordat zij de kaart opzeggen.

Boete goedkoper dan NS

Het betalen van een boete van 194 euro per maand kan goedkoper zijn dan zelf betalen voor openbaar vervoer. Eenmalig een maand onbeperkt reizen kost bij de NS 408 euro. Bij een jaarabonnement betaalt de reiziger 332 euro per maand; dat is bijna 140 euro duurder dan een boete van DUO. Minister Jet Bussemaker, OCW, wil de boete volgend jaar verhogen naar 150 euro per halve maand.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt dat beëindigen van het abonnement gemakkelijker moet. Opzeggen kan nu alleen bij een automaat, maar volgens LSVb moet het ook digitaal kunnen, of bijvoorbeeld automatisch na studiebeëindiging. Volgens de organisatie zijn veel studenten de dupe van de boetes.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.