Jongeren grijpen steeds vaker naar piekerpil

Piekeren, daaraan lijk je niet te ontkomen als drukke student. Alleen: het gebeurt steeds meer. Zo veel meer dat het gebruik van antidepressiva flink is gestegen. Zo’n 40% van de jongeren slikt vaker pillen tegen depressies dan een kleine tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Het gebruik steeg de afgelopen jaren al gemiddeld met 3%. Vorig jaar kregen 17.000 jongeren tot 21 jaar het middel SSRI voorgeschreven. Dat staat bekend als een van de meest gebruikte middelen. Echter: het medicijn blijkt lang niet altijd te werken bij jongeren. Bovendien is het erg verslavend en heeft het een vervelende bijwerking: je kunt er suïcidale gedachtes door krijgen.

Ymkje de Vries is promovendus bij het Universitair Centrum Psychiatrie en doet onderzoek naar de farmacologische behandeling van angst en depressie. Zij vindt de situatie zorgelijk. “Het is wel zorgelijk natuurlijk als jongeren meer antidepressiva gaan slikken alleen maar omdat andere hulp niet beschikbaar is. De meeste mensen zouden liever psychotherapie krijgen dan medicatie.”

“Uit mijn eigen onderzoek bleek ook dat de behandeling met antidepressiva bij jeugdigen (<18) vaak niet volgens de richtlijnen was wat de keuze van het antidepressivum en de dosering betreft. Er zijn dus wel redenen om je wat zorgen te maken over de stijging in het gebruik. Betere en vooral snellere beschikbaarheid van andere hulp lijkt mij de beste manier om deze stijging tegen te gaan.”

De toename is vooral te wijten aan de huisartsen. Die zouden te gemakkelijk antidepressiva voorschrijven, zo stelt een deskundige in het tv-programma Zembla. Daarnaast blijkt uit de cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat de helft van alle recepten voor antidepressiva aan jongeren (tussen de 18 en 25) van huisartsen afkomstig is.

Zembla wijdt vanavond een uitzending aan de toename van het antidepressiva-gebruik.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.