Hoogleraar Mirjam van Reisen niet schuldig aan smaad en laster

Hoogleraar Mirjam van Reisen niet schuldig aan smaad en laster

Hoogleraar en Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen is niet schuldig bevonden aan smaad en laster. Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank woensdag. De Eritreeër Meseret Bahlbi had een kort geding aangespannen tegen Van Reisen.

Van Reisen wees de in Nederland opgegroeide Bahlbi vorig jaar in een interview aan als ‘de spil’ van de Eritrese inlichtingendienst. De inlichtingendienst heeft zijn centrum in Nederland.

Bahlbi spande als reactie een kort geding aan tegen Van Reisen wegens smaad en laster. De opmerking van Van Reisen zou voor hem onherstelbare imagoschade teweeg brengen.  Bahlbi eiste rectificatie en een compensatie van 25.000 euro.

Onschuldig
Volgens de rechter is de uitspraak van Van Reisen afdoende ondersteund door feiten. Doorslaggevend is Bahlbi’s betrokkenheid bij de Eritrese vereniging Young People’s Front for Democracy & Justice (YPFDJ), die in direct contact staat met het dictatoriale regime van Eritrea.

Bedreigd
Eerder werd bekend dat Van Reisen wordt geïntimideerd door aanhangers van het Eritrese regime. Ze ontvangt geregeld dreigtweets en wordt gevolgd door Eritrese mannen. Bhalbi zou een van de mensen achter de dreigtweets zijn.

Mirjam van Reisen is als hoogleraar International Relations, Innovation and Care werkzaam aan Tilburg University. Ze publiceert regelmatig over de mensenrechtenschendingen in Eritrea en over mensenhandel onder vluchtelingen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.