Universiteit haalt Primark naar de campus

Medio 2016 opent Primark een nieuw filiaal op de campus van Tilburg University. Het Ierse modewarenhuis ziet in het gebied de ideale plek voor een flagship store. De winkel zal intrek nemen in Primark Building dat wordt ontworpen door architect Rem Koolhaas. Volgens een woordvoerder van de afdeling Sustainable Real Estate krijgt het filiaal een oppervlakte van ruim 3000m². Daarmee zou straks de helft van de campus in een klap winkelgebied zijn.

Volgens de burgemeester van Tilburg Peter Noordanus is het een unieke impuls voor een tamelijk geïsoleerde uithoek van de stad. “Deze plek lijkt haast compleet geconfisqueerd door studenten en wetenschappers. Zo’n monofunctioneel gebied is niet meer van deze tijd.”

Afgelopen dinsdag stemde de universiteitsraad unaniem in met het ambitieuze plan. Vincent van Riel (SAM) denkt dat de komst van de Primark een positief effect heeft op het aantal beschikbare werkplekken. Niet alle studenten zijn echter blij met de komst van het modewarenhuis. Marjolein Duins (19, Econometrie) vreest dat haar wekelijkse uitje naar de binnenstad op de tocht komt te staan. “Straks wordt het nog moeilijker om de campus te verlaten: koffie, college, döner, kleding.”

Wetenschappers zijn bezorgd dat hun kennis straks ook in de uitverkoop gaat. Het projectteam benadrukt nogmaals de kansen tot uitwisseling en valorisatie. “Studenten kunnen een kek pak scoren voor het volgende themafeestje terwijl winkelend publiek kan uitrusten in de bibliotheek met een bakje koffie en een boek over supply chain management.”

Tekst: Nathan de Groot. Eerder verschenen in Univers no. 6.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.