Boekrecensie: Shawn Thomas – The power of naivité

Te goed van vertrouwen, argeloos en onnozel. Als ik het internet moet geloven is ‘naïviteit’ een negatief begrip. Volgens de Amerikaanse lifestyle entrepreneur Shawn Thomas is daar niets van waar. Sterker nog, in zijn boek ‘The power of naivité’ vertelt hij over de voordelen van naïef zijn; het heeft hem zelfs miljonair gemaakt. Thomas is een van mijn levenscoaches. Of anders gezegd: ik ben een van zijn bijna half miljoen trouwe volgers op social media. Via online kanalen deelt meester Thomas zijn levenslessen. Hij houdt bijvoorbeeld dagelijkse Periscope-sessies over effectief zijn op zakelijk gebied. In 2015 kondigde hij zijn eerste boek meermaals aan. In januari 2016 verscheen het veelbelovende pareltje eindelijk.

Met grote verwachtingen open ik het boek; een pdf-bestand. Wat meteen opvalt: het telt slechts 21 pagina’s. Het verhaal is geen overload aan informatie, Thomas houdt het kort en krachtig. De opbouw van de zeven hoofdstukken is gestructureerd. Het begint met een deel van zijn persoonlijke levensverhaal. Daarna volgt een keuzesituatie bijvoorbeeld: een vaste baan versus een droom najagen. Elk hoofdstuk eindigt met het onderdeel ‘toepassing’ dat de lezer aan het denken zet. Deze opbouw werkt prettig: ik weet wat ik kan verwachten.

‘The power of naivité’ biedt een glimp achter de schermen van het grote succes van Thomas. Af en toe raakt hij me even kwijt door zijn Amerikaanse roots. Hij vertelt dat hij in zijn jeugd meedoet aan een grote landelijke zangwedstrijd in een Swing Choir. Google vertelt me dat dit een dans- en zangkoor is, oorspronkelijk begonnen op Amerikaanse High Schools. Bepaalde Baseball-termen zijn me ook niet helemaal duidelijk. Ik krijg de indruk dat Thomas zich met zijn boek richt op een Amerikaans publiek.

Gelukkig bestaat het boekje uit meer dan de dans- en zangavonturen van Thomas. Als ik een boek lees, wil ik daar namelijk wel iets van opsteken. Wat goed uitkomt: als Thomas een boekt schrijft, wil hij de lezer iets leren. Een belangrijke les uit het boekje is dat er altijd twee keuzes zijn in het leven: de veilige, vertrouwde en de onbekende, risicovolle optie. Veel mensen gaan voor die eerste keuze, maar volgens Thomas levert die tweede vaak meer op. Een gezonde dosis naïviteit is daarbij noodzakelijk leer ik in dit openhartige boekje dat meer diepgang biedt dan zijn online lessen.

Amerikanen staan bekend om hun enthousiasme. Thomas doet daar zelfs nog een schepje bovenop.  Zo omarmt hij elke dag als een nieuw avontuur. Hij schenkt geen aandacht aan hoe situaties fout kunnen aflopen; hij is liever ‘belachelijk optimistisch’ dan dat hij luistert naar haters. Na het lezen van dit boekje ben ik besmet met zijn positieve, enthousiasme naïviteit. Ik weet het zeker: ik word ook miljonair. Met het toepassen van zijn wijsheden moet dat vast lukken. Of ben ik nou iets té naïef?

4 uit 5 sterren

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.