Recensie Stukafest: een culturele ode aan het studentenhuis

Recensie Stukafest: een culturele ode aan het studentenhuis

Het mooiste aan Stukafest is niet zozeer de line-up die je voorgeschoteld krijgt. Het is vooral het kijkje in de diepste krochten van de Tilburgse studentenhuizen. Univers deed gisteravond mee en fietste kriskras door Tilburg.De eerste editie van Stukafest werd georganiseerd in 2001 georganiseerd in Nijmegen. De formule is succesvol; sindsdien doet zo’n beetje elke grote studentenstad mee. Het programma kun je zelf samenstellen. Net als sushi, maar dan anders. Univers koos voor variatie: een beetje theater hier, wat muziek daar en als afsluiter een film. Niks mis mee.

Herman in een bakje Geitenkwark
Welke zichzelf respecterende theatergroep noemt zich Herman in een bakje Geitenkwark, is de eerste vraag die door ons hoofd gaat als we een studentenhuis betreden in de Snelliusstraat. Wie is Herman? Hoezo geitenkwark? En wat doet die Herman dan precies in een bakje geitenkwark? Zou het een slap aftreksel zijn van de Lama’s?

Nee, gelukkig niet. De vier mannen van de Amsterdamse groep zijn gezegend met gouden stembanden, magistrale danspasjes en een goede portie humor. En dan hebben we het niet over geforceerde wij-zijn-een-doldwaas-theatergezelschaphumor, maar over échte grappen en grollen. Ze dansen in het rond, zingen absurde a capella-liedjes over vals geld en noemen ondergetekende lelijk, niet wetende dat hij later die avond zichzelf in slaap zou gaan huilen. De groep sluit af met een buiging en kan rekenen op applaus van ongeveer tien toeschouwers. “Het wordt een beetje ongemakkelijk, want we kunnen niet weglopen”, zegt een van de vier na afloop.

IMG_3529Jack and the Weatherman
Er is weinig tijd om te blijven hangen, want de volgende act begint over twintig minuten in de Primus van Gilsstraat. Daar speelt Jack and the Weatherman, een akoestisch duo uit Haarlem à la Simon & Garfunkel en Mumford & Sons. Het verschil tussen een drugspand en een studentenhuis is nog nooit zo klein geweest. Dat zorgt voor een groot contrast: de muziek van de heren is zoet, het studentenhuis rauw.

De leden duwen vlak voor de show nog even wat eten naar binnen. Bijna alle liedjes worden plichtmatig ingeleid met een verhaaltje. De muziek van het duo slaat aan: het publiek klapt en joelt. Een originele act? Nee. Gaan we hier de oorlog mee winnen? Ook niet. Maar de twee supersympathieke heren van Jack and the Weatherman maken veel goed met goed gitaarspel, een glimlach en enthousiasme.

IMG_3542IMG_3549Pulp-o-rama
Voor de afsluiter van de avond fietsen we naar het Watertorenplein om wat oude films te bekijken vanaf een 16-mm-projector. Net zoals in de tijd van je opa of oma. Filmliefhebber Roloff de Jeu (niet zijn artiestennaam) is een fervent verzamelaar en heeft de keuken van het studentenhuis omgebouwd tot thuisbioscoop. De Jeu laat ons oude beelden zien van Nederlanders op klompen gekleed in traditionele Hollandse kleding en een oude tekenfilm. Ook toont hij een film met een informatieve uitleg over het maandelijkse pretje van een vrouw. Het gepruttel van de projector verlangt je naar tijden waarin Snapchat en selfiesticks nog niet bestonden. Fuck YouTube. 

IMG_3561IMG_3567Prima avondje
Conclusie van dit verhaal: een verrassende avond vol cultuur, vertier en verbazing. Minpuntje: tussen de acts zit een half uur die bezoekers nodig hebben om van locatie naar locatie te fietsen. Maar de ervaring leert dat het programma in meerdere studentenhuizen uitloopt, waardoor een half uur soms een kwartier wordt. Sommige studentenhuizen liggen te ver van elkaar af.

Maar dit alles mag de pret niet drukken. Stukafest brengt een culturele ode aan het studentenhuis. Dan maakt het geen reet uit als die ene stoel voor geen meter zit. Of dat de woonkamer of keuken een puinhoop is.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.