Aswin van Oijen genomineerd voor ‘Docent van het Jaar’

Aswin van Oijen genomineerd voor ‘Docent van het Jaar’

Universitair hoofddocent Aswin van Oijen (TiSEM) is één van de vijf genomineerden voor de ‘Docent van het Jaar’-verkiezing van ISO. Voor de tweede keer organiseert het Interstedelijk Studenten Overleg deze wedstrijd. Op zaterdag 5 maart maakt minister Jet Bussemaker (OCW) in Jaarbeurs Utrecht de winnaar bekend.De overige kanshebbers in de categorie ‘hoger onderwijs’ zijn: Max Bogers (Fontys Hogescholen), Loes Damhof (Hanze Hogescholen), Meindert Flikkema (VU) en Erwin Hans (Technische Universiteit Twente). De kandidaten werden voorgedragen door studenten én bestuurders van de betreffende opleiding. In totaal ontving ISO twintig aanmeldingen. Daarvan dingen er nu dus vijf mee naar de titel.

Trofee en beurs

De vijf kanshebbers worden geroemd vanwege hun betrokkenheid, passie en innovatieve lesmethodes. Tijdens de finale op 5 maart verzorgen zij een mini-college en gaan zij in debat met de minister. De winnaar ontvangt een unieke trofee – ontworpen door een student van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten – en kan bovendien beschikken over de eerste Cominiusbeurs. Het Comeniusprogramma is een prestigieus beurzenprogramma voor docenten en onderwijsleiders in het hoger onderwijs, gericht op onderwijsverbetering en -vernieuwing. De winnende docent mag een bedrag van maar liefst € 50.000 besteden om zijn/haar onderwijsinitiatief verder te verbeteren en uit te rollen.

Ted Talk

Aswin van Oijen houdt zich bezig met strategie in de top van een onderneming. Hij doet onderzoek naar en doceert over strategische processen, en dan met name de implementatie en resultaten daarvan. Hij is blij met de nominatie: “Vanuit elke Tilburgse faculteit zijn er mensen voorgedragen. Uiteindelijk ben ik namens de hele uni als winnaar uit de bus gekomen.”

Organisator ISO hanteert de criteria ‘betrokkenheid’, ‘passie’ en ‘innovatieve lesmethodes’. Herkent Van Oijen zich daarin? “Toch wel. We hebben te maken met groeiende studentenaantallen. Daarnaast is er onze fundamentele keuze voor onderzoek. Beide aspecten mogen niet ten koste gaan van het onderwijs.” Van Oijen wil dichtbij zijn studenten blijven, bijvoorbeeld met innovatieve en flexibele onderwijsvormen. “Daarnaast probeer ik daadwerkelijk te doen aan co-creatie. In de master Strategisch Management werk ik samen met studenten, bedrijven en collega’s. In de praktijk adviseren we bijvoorbeeld start ups op strategisch gebied. Het mes snijdt aan twee kanten: onze studenten worden daar beter van en de beginnende bedrijven hoeven niet de hoge marktconforme prijzen te betalen.”

Van Oijen wil niet te diep ingaan op zijn concrete winkansen. “Ik ken de andere genomineerden niet. Bovendien moet ik een presentatie houden in de vorm van een Ted Talk. Dat is nieuw voor mij…” Maar die beurs van € 50.000 spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding. “Zeker”, lacht Van Oijen. “Ook in de finale wil ik mijn betrokkenheid en passie volop laten zien.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.